Atheïsten, humanisten, agnosten en vrijdenkers worden steeds feller gediscrimineerd, vervolgd of zelfs gedood. In 59 landen is religiekritiek strafbaar en in 13 landen kunnen afvalligen de doodstraf krijgen. Dit blijkt uit het internationale Freedom of Thought Report 2017 van de internationale humanistenkoepel IHEU dat vandaag verschijnt. Het Humanistisch Verbond start vandaag samen met de Vlaamse humanisten van deMens.nu de campagne What's my crime en geeft vrijdenkers in gevaar een gezicht.

In 85 van de 196 erkende onafhankelijke staten worden de rechten van ongelovigen ernstig of zwaar geschonden, zo blijkt uit het rapport. In zeven landen werden ongelovigen in 2017 actief vervolgd: India, Maleisië, De Malediven, Mauritanië, Pakistan, Saoedi-Arabië en Soedan.

Doodstraf

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: "Godslastering is strafbaar in 59 landen, waarvan tenminste 36 landen actief straffen. In 22 landen is ‘afvalligheid’ -verlaten van de islam- verboden. In dertien- vooral streng-islamitische- landen riskeren ongelovigen zelfs de doodstraf, op basis van een wettelijk verbod op afvalligheid of godslastering, de stokken waarmee vrijdenken wordt onderdrukt. Zogenaamde ‘afvalligen’ lijden ook onder sociale uitsluiting, onderdrukking en geweld. In veel islamitische landen kunnen ze niet trouwen en worden ze zelfs uit de ouderlijke macht gezet."

'Veel westerlingen kunnen zich geen voorstelling maken van hoe het leven is van vrijdenkers in die landen', zegt Van der Ham vandaag in de Volkskrant.

Onzichtbaar of doelwit

In het rapport wordt als trend genoemd dat geweld tegen ongelovigen extremer lijkt dan in andere gevallen, en dat het niet of nauwelijks wordt vervolgd. Van der Ham: “Het zijn ook regelmatig medeburgers die gewelddadig zijn richting afvalligen, of daartoe worden aangezet. In Maleisië riep onlangs nog een minister op tot een heksenjacht op afvallige moslims. Ongelovigen in deze landen hebben twee opties: je wordt onzichtbaar of je bent doelwit.”

Dawkins en Morid

Dat blijkt ook de vele verhalen die het Humanistisch Verbond heeft gehoord van ongelovigen uit vooral Iran, Pakistan, Syrië en Afghanistan. Zoals het verhaal van Morid uit Afghanistan. Hij is een van de gezichten van de campagne What's my crime. Morid moest vluchten uit Afghanistan toen zijn vriendin radicaliseerde en hem verlinkte met een stiekem opgenomen geluidsbandje.

"In Afghanistan voelde het soms alsof er twee atheïsten op de wereld waren, Richard Dawkins en Morid. Het gevoel dat er mensen zijn zoals ik was voor mij ontzettend belangrijk. Laat de VN en de EU protesteren tegen de doodstraf op afvalligheid, óók als dat geen direct effect heeft op de Afghaanse overheid. Want het maakt ongelovigen wél sterker. Ik zit nu in een ontmoetingsgroep van het Humanistisch Verbond met gevluchte ongelovigen van het Humanistisch Verbond. Die geeft me motivatie en heeft in korte tijd mijn leven veranderd. Simpelweg door het gevoel dat ik niet alléén ben."
 

 

Politieke agenda

Publicatie van het rapport en aandacht bij publiek en pers is één ding. Natuurlijk brengen we het ook onder de aandacht van de politiek en mensenrechteninstellingen in Nederland en Europa. Vandaag presenteert de internationale humanistische koepel IHEU, waarvan het Humanistisch Verbond oprichter en prominent lid is, het Freedom of Thought Report 2017 aan het Europese Parlement en aan EEAS, de diplomatieke dienst van de EU in Brussel. En op 7 december presenteren Boris van der Ham en IHEU-bestuurslid Rein Zunderdorp het Freedom of Thought Report aan Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en vervolgens aan de Tweede Kamer Commissie voor Buitenlandse Zaken, op uitnodiging van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66).
 

Dogmatisme

“Ook de Nederlandse regering moet zich, als vertegenwoordiger van een van de meest seculiere land ter wereld, scherp inzetten voor de vrijheid van levensovertuiging van gelovigen niet-gelovigen”, vindt van der Ham: “In het regeerakkoord staan wel de bescherming van vervolgde christenen en LGTBI op de agenda, maar niet van kwetsbare bedreigde ongelovigen. Vorige week is ook een voorstel ingediend om hun asielaanvragen beter te beoordelen. Uit het Freedom of Thought Report blijkt dat niet-gelovigen in hetzelfde rijtje thuishoren en steun van dit kabinet verdienen. Juist kritische denkers zijn onze bondgenoten in een wereld waarin religieus dogmatisme vrijheid en mensenrechten onder druk zet.”

Steun Vrijdenkers in Gevaar

Morid en vele andere vrijdenkers moesten vrezen voor hun leven in Syrië, Afghanistan en Bangladesh. Omdat ze kritische blogs schreven over religie of gewoon niet geloven in een God. Help humanisten, atheïsten en agnosten geloof te houden in hun vrijheid. Steun het fonds Vrijdenkers in Gevaar.
Met dit fonds doen we drie dingen.

1. WE STEUNEN VRIJDENKERS die in gevaar komen doordat ze niet bij een religie zijn aangesloten. Veelal zijn dit humanisten, atheïsten en agnosten. We helpen ze met hun veiligheid en hun verdediging. Zo hebben we mensen in nood uit onder andere Bangladesh (financieel) geholpen om hun situatie te ontvluchten, in samenwerking met onze internationale humanistische partners.

2. WE LOBBYEN bij de Nederlandse overheid, de Europese Unie en de Verenigde Naties om zich feller uit te spreken voor het recht om niet te geloven: artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. We kaarten elke schending van dat recht aan.

3. WE DOORBREKEN HET TABOE OP AFVALLIGHEID voor Nederlandse moslims met boeken, documentaires en bewustzijnscampagnes. Ook bevorderen we de emancipatie van afvallige moslims met ontmoetingsgroepen voor vluchtelingen en voor (Nederlandse) ex-moslims.

STEUN ONS NU OP WHATSMYCRIME.NU

 

Links en verder lezen

De Volkskrant – Interview met Morid
Verhaal over ongelovigen in Trouw
Artikel website NOS

 

Beeld: Hollandse Hoogte, protesten tegen geweld en moorden op bloggers in Bangladesh.