Direct naar de inhoud
Word lid

Gespreksgroep na abortus

Zou je graag stil staan bij je abortuservaring? En deze met andere mensen in een veilige sfeer delen? Dan is deze gespreksgroep misschien wel iets voor jou. In het najaar start weer een online gespreksgroep. In februari 2024 zal er weer een gewone gespreksgroep starten, op loopafstand van Utrecht Centraal.

In het kort

Aanbod en tarief

Wat
5 online gespreksgroepen van 2 uur van 19.30 tot 21.30

Waar
Vanuit je eigen huiskamer

Wanneer
3, 17 en 31 oktober en 14 en 28 november

Prijs
99,- incl. BTW
incl. een starterspakket met het Abortus Vertelspel.
Het Humanistisch Verbond kan financieel ondersteunen wanneer dit bedrag te hoog is.

Wie
Deze gespreksgroep wordt begeleid door Rebekka Roozendaal en Rosa Snuverink (zie verder voor de begeleiders).

Vragen
Mail naar [email protected]

Aanmelden
Mail naar [email protected]

Wie zijn wij

Wij zijn met vier begeleiders, waarvan Rebekka Roozendaal en Rosa Snuverink de gespreksgroep van oktober zullen begeleiden. Rebekka is humanistisch geestelijk verzorger en Rosa en Suz zijn aan het afstuderen aan de Universiteit voor Humanistiek. Mariëlle werkt bij Fiom als senior specialist hulpverlening ongewenste zwangerschappen. Samen met Rebekka heeft ze het Abortus Vertelspel ontwikkeld. Wij hebben alle vier een abortus meegemaakt en ondervonden de noodzaak deze ervaring bespreekbaar te maken, ook jaren later.

IMG_3025 Rebekka lifestream 2

Rebekka Roozendaal

Mijn abortus was zoveel tegelijk: verdrietig en pijnlijk, maar ook een belangrijke stap naar volwassenheid. Mijn ervaring van de veranderingen door de zwangerschapshormonen, de eenzaamheid van het alleen kiezen, het los worstelen van de druk van buitenaf, de ruimte en de verbondenheid in contact met mijn vriend en vrienden maakten dat ik anders in het leven kwam te staan

Door mijn abortus voelde ik hoe belangrijk het is dat mensen een vrijplaats hebben. Een plek waar ze zichzelf kunnen hervinden als het leven op zijn kop staat. Ik koos voor de studie Humanistiek, waar ik werd opgeleid om mensen die ruimte te bieden. Ik begeleid deze gespreksgroep op basis van die opleiding – én hoe ik als geestelijk verzorger, coach, docent en studieloopbaanbegeleider in onbedoelde zwangerschappen begeleiding mocht geven aan meisjes, vrouwen en mannen.

We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Foto Mariëlle Kappert

Mariëlle Kappert

Kiezen voor abortus was voor mij een ingrijpend proces dat mijn zelf- en wereldbeeld beïnvloedde. Ik had nooit gedacht dat mij zoiets zou overkomen en de realiteit van die gebeurtenis bracht een warboel aan gedachten en gevoelens teweeg. Ik heb me een lange tijd toeschouwer gevoeld en kon pas betekenis geven aan mijn ervaring toen ik erover ging praten. Zo werd het míjn verhaal.

Mensen begeleiden in het vormen en vertellen van hun verhaal is hierdoor een belangrijk onderdeel geworden in mijn werk. Ik merk dat er bij de verteller dan ruimte ontstaat voor betekenis en begrip.

Je verhaal delen met een groep die iets soortgelijks heeft meegemaakt geeft bovendien een gevoel van herkenning en verbinding. Dat is erg waardevol om aan bij te dragen.

Gespreksgroep abortus – Suz van de Logt

Suz van de Logt

Mijn abortus was een vervreemdende en tegelijkertijd verbindende gebeurtenis in mijn leven. Veel vragen en emoties borrelden op en vroegen allemaal om liefdevolle aandacht. Dat viel niet mee en lang heb ik hier alleen mee rondgelopen. In het expressie geven aan mijn ervaring door te schrijven, te voelen, te praten en mee te spelen in een theatervoorstelling heb ik mezelf beter mogen leren kennen en dierbare personen ontmoet.

Door dit proces aan te gaan, voel ik dat ik ook graag anderen hierin wil ondersteunen. Het ruimte geven aan deze vragen en gevoelens in een veilige omgeving is voor mij een waardevolle manier om mensen te helpen verbinden wanneer de wereld een onverwachte wending neemt. Daarnaast vind ik het mooi om een bijdrage te leveren aan het voorzichtig openbreken van een thema dat zo wijdverspreid is maar weinig gedeeld wordt.

Wat kunnen wij voor je doen?

Twee vrouwen die deelnamen aan onze eerste gespreksgroep hebben hun ervaring in een artikel gedeeld. Ze beschrijven wat de groep voor hen heeft betekent en wat wij daarin hebben kunnen doen. Het interview kun je hier lezen

Wat brengt het je?

Handen bij elkaar

Deel dit

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.