Direct naar de inhoud
Word lid

Gespreksgroep na abortus

Zou je graag stil staan bij je abortuservaring? En deze met andere mensen in een veilige sfeer delen? Dan is deze gespreksgroep misschien wel iets voor jou. In mei start weer een gespreksgroep. Daarnaast begint er in het najaar weer een gespreksgroep in Utrecht op loopafstand van Utrecht Centraal.

In het kort

Aanbod en tarief

Wat
5 bijeenkomsten van 2 uur van 19.30 tot 21.30

Wanneer
Zomergroep (online): 14, 21 mei, 4, 18 juni & 2 juli.
Najaarsgroep: vanaf oktober in Utrecht op loopstand van het Centraal Station.

Prijs
99,- incl. BTW
incl. een starterspakket met het Abortus Vertelspel.
Het Humanistisch Verbond kan financieel ondersteunen wanneer dit bedrag te hoog is.

Wie
De zomergroep wordt begeleid door Rosa Snuverink & Suz van de Logt (zie verder voor de begeleiders).
De najaarsgroep wordt begeleid door Rebekka Roozendaal en Mariëlle Kappert.

Vragen
Mail naar [email protected]

Aanmelden
Mail naar [email protected]

Aankomende gespreksgroepen

Lijst van evenementen

  • Zou je graag stil staan bij je abortuservaring? En deze met andere mensen in een veilige sfeer delen? Dan is deze gespreksgroep misschien wel iets voor jou.

    Locatie: Dichtbij Utrecht Centraal, Utrecht
  • Zou je graag stil staan bij je abortuservaring? En deze met andere mensen in een veilige sfeer delen? Dan is deze gespreksgroep misschien wel iets voor jou.

Wie zijn wij

Wij zijn met vier begeleiders en iedere groep wordt door twee van ons begeleid. We hebben alle vier een abortus meegemaakt en ondervonden de noodzaak deze ervaring bespreekbaar te maken, ook jaren later. We hebben alle vier gestudeerd aan de Universiteit voor Humanistiek. Rebekka is humanistisch geestelijk verzorger en is deze groep in 2019 begonnen. Mariëlle werkt bij Fiom als senior specialist hulpverlening ongewenste zwangerschappen. Samen met Rebekka heeft ze het Abortus Vertelspel ontwikkeld.

Rebekka Roozendaal

Mijn abortus was zoveel tegelijk: verdrietig en pijnlijk, maar ook een belangrijke stap naar volwassenheid. Mijn ervaring van de veranderingen door de zwangerschapshormonen, de eenzaamheid van het alleen kiezen, het los worstelen van de druk van buitenaf, de ruimte en de verbondenheid in contact met mijn vriend en vrienden maakten dat ik anders in het leven kwam te staan

Door mijn abortus voelde ik hoe belangrijk het is dat mensen een vrijplaats hebben. Een plek waar ze zichzelf kunnen hervinden als het leven op zijn kop staat. Ik koos voor de studie Humanistiek, waar ik werd opgeleid om mensen die ruimte te bieden. Ik begeleid deze gespreksgroep op basis van die opleiding – én hoe ik als geestelijk verzorger, coach, docent en studieloopbaanbegeleider in onbedoelde zwangerschappen begeleiding mocht geven aan meisjes, vrouwen en mannen.

We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Mariëlle Kappert

Kiezen voor abortus was voor mij een ingrijpend proces dat mijn zelf- en wereldbeeld beïnvloedde. Ik had nooit gedacht dat mij zoiets zou overkomen en de realiteit van die gebeurtenis bracht een warboel aan gedachten en gevoelens teweeg. Ik heb me een lange tijd toeschouwer gevoeld en kon pas betekenis geven aan mijn ervaring toen ik erover ging praten. Zo werd het míjn verhaal.

Mensen begeleiden in het vormen en vertellen van hun verhaal is hierdoor een belangrijk onderdeel geworden in mijn werk. Ik merk dat er bij de verteller dan ruimte ontstaat voor betekenis en begrip.

Je verhaal delen met een groep die iets soortgelijks heeft meegemaakt geeft bovendien een gevoel van herkenning en verbinding. Dat is erg waardevol om aan bij te dragen.

Suz van de Logt

Mijn abortus was een vervreemdende en tegelijkertijd verbindende gebeurtenis in mijn leven. Veel vragen en emoties borrelden op en vroegen allemaal om liefdevolle aandacht. Dat viel niet mee en lang heb ik hier alleen mee rondgelopen. In het expressie geven aan mijn ervaring door te schrijven, te voelen, te praten en mee te spelen in een theatervoorstelling heb ik mezelf beter mogen leren kennen en dierbare personen ontmoet.

Door dit proces aan te gaan, voel ik dat ik ook graag anderen hierin wil ondersteunen. Het ruimte geven aan deze vragen en gevoelens in een veilige omgeving is voor mij een waardevolle manier om mensen te helpen verbinden wanneer de wereld een onverwachte wending neemt. Daarnaast vind ik het mooi om een bijdrage te leveren aan het voorzichtig openbreken van een thema dat zo wijdverspreid is maar weinig gedeeld wordt.

Rosa Snuverink

Mijn abortus was een ervaring van chaos. Ik voelde zoveel tegelijkertijd wat ik niet kon plaatsen. Naast de chaos voelde ik op momenten veel leegte. Ruimte maken om al deze verschillende gevoelens te mogen verkennen heeft mij dichter bij mezelf gebracht. En heeft mij naast de leegte en het verdriet veel kracht gegeven als mens.

Liefdevolle mensen om mij heen en het meedoen aan deze gespreksgroep hebben hier een grote rol in gespeeld. Ik wil deze ruimte ook graag aan andere vrouwen bieden, omdat ik geloof dat stilstaan bij een levensgebeurtenis als deze liefdevolle aandacht verdient. Wat alleen niet altijd lukt.

Het abortus vertelspel

Vragen die helpen je om over je abortus na te denken en te praten met anderen. Ook geschikt om alleen te doen. Voor jezelf of een ander met een abortuservaring.

Wat kunnen wij voor je doen?

Twee vrouwen die deelnamen aan onze eerste gespreksgroep hebben hun ervaring in een artikel gedeeld. Ze beschrijven wat de groep voor hen heeft betekent en wat wij daarin hebben kunnen doen. Het interview kun je hier lezen

Wat brengt het je?

Handen bij elkaar

Deel dit

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.