In het kort
- In een groep van 6 tot 9 mensen delen we in 5 bijeenkomsten wat onze abortus met ons doet.
- Iedere ervaring krijgt de ruimte, met aandacht voor wat uniek en herkenbaar is. We laten oordelen van anderen voor wat ze zijn en geven een stem aan wat er in ons leeft. Je weet hoe het is om voor een abortus te kiezen. Jouw verhaal is uniek. Maar ook herken je de ervaring van de ander.
- We gaan uit van levensvragen. Zoals: Heeft deze ervaring mij veranderd? Wat gebeurde er met mijn lijf? Waar haalde ik steun uit? Met wie kan ik er over praten? Hoe keek ik aan tegen wat er in mij groeide? Mocht het eigenlijk van mezelf? Hoe ga ik om met oordelen van anderen? Hoe ga ik nu verder? Levensvragen zoals deze zijn een leidraad door de bijeenkomsten heen.
- Soms verdiepen wij het gesprek met een oefening die ruimte geeft aan gevoelens of een lichamelijke ervaring.
- Is je abortus al lang geleden, of ligt het nog maar net achter je? Wat je er ook van denkt, bij voelt en van vindt: Je bent van harte welkom.
Aanbod en tarief
Waar
Online vanuit je eigen huiskamer
Wanneer
In het najaar. 5 online groepsgesprekken van 2 uur van 19.30 tot 21.30.
Prijs
99,- incl. BTW
incl. een starterspakket met het Abortus Vertelspel.
Het Humanistisch Verbond kan financieel ondersteunen wanneer dit bedrag te hoog is.
Wie
Deze gespreksgroep wordt begeleid door 2 begeleiders (zie verder voor de begeleiders).
Vragen
Mail naar [email protected]
Aanmelden
Mail naar [email protected]
De ontmoetingsdag
Hoewel er in Nederland jaarlijks zo’n 30.000 vrouwen kiezen voor een abortus, is er voor vrouwen met een abortuservaring vaak weinig ruimte om deze ervaring te delen met anderen. Iedere ervaring is uniek, en toch is het ook een gedeelde ervaring. Tijdens een ontmoetingsdag op 25 juni organiseren we een ontmoeting tussen mensen die graag in contact zouden komen met anderen met een abortuservaring. We nodigen jullie uit om na een eerste kennismaking in verschillende werkvormen ruimte te maken om stil te staan bij wat het met jezelf doet en om te luisteren naar de ervaringen van anderen.
Is je abortus al lang geleden, of ligt het nog maar net achter je? Heb je deelgenomen aan een eerdere gesprekgroep, overweeg je dat, of wil je graag voor één middag mensen ontmoeten? Wat je er ook van denkt, bij voelt en van vindt: je bent van harte welkom.
Wanneer?
25 juni, 12.30 tot 16.30
Waar?
Ermelo, op loopafstand van het station
Voor wie?
Iedereen met een abortuservaring
Door wie?
Rebekka Roozendaal, Kiki Biel en Suz van de Logt
Aanmelden
[email protected]
Wie zijn wij
Wij zijn met drie begeleiders, waarvan Rebekka Roozendaal en Suz van de Logt de gespreksgroep van maart zullen begeleiden. Rebekka is humanistisch geestelijk verzorger en Suz is aan het afstuderen aan de Universiteit voor Humanistiek. Mariëlle werkt bij Fiom als senior specialist hulpverlening ongewenste zwangerschappen samen met Rebekka heeft ze het Abortus Vertelspel ontwikkeld. Wij hebben alle drie een abortus meegemaakt en ondervonden de noodzaak deze ervaring bespreekbaar te maken, ook jaren later.

Mariëlle Kappert
Kiezen voor abortus was voor mij een ingrijpend proces dat mijn zelf- en wereldbeeld beïnvloedde. Ik had nooit gedacht dat mij zoiets zou overkomen en de realiteit van die gebeurtenis bracht een warboel aan gedachten en gevoelens teweeg. Ik heb me een lange tijd toeschouwer gevoeld en kon pas betekenis geven aan mijn ervaring toen ik erover ging praten. Zo werd het míjn verhaal.
Mensen begeleiden in het vormen en vertellen van hun verhaal is hierdoor een belangrijk onderdeel geworden in mijn werk. Ik merk dat er bij de verteller dan ruimte ontstaat voor betekenis en begrip.
Je verhaal delen met een groep die iets soortgelijks heeft meegemaakt geeft bovendien een gevoel van herkenning en verbinding. Dat is erg waardevol om aan bij te dragen.

Rebekka Roozendaal
Mijn abortus was zoveel tegelijk: verdrietig en pijnlijk, maar ook een belangrijke stap naar volwassenheid. Mijn ervaring van de veranderingen door de zwangerschapshormonen, de eenzaamheid van het alleen kiezen, het los worstelen van de druk van buitenaf, de ruimte en de verbondenheid in contact met mijn vriend en vrienden maakten dat ik anders in het leven kwam te staan
Door mijn abortus voelde ik hoe belangrijk het is dat mensen een vrijplaats hebben. Een plek waar ze zichzelf kunnen hervinden als het leven op zijn kop staat. Ik koos voor de studie Humanistiek, waar ik werd opgeleid om mensen die ruimte te bieden. Ik begeleid deze gespreksgroep op basis van die opleiding – én hoe ik als geestelijk verzorger, coach, docent en studieloopbaanbegeleider in onbedoelde zwangerschappen begeleiding mocht geven aan meisjes, vrouwen en mannen.
We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Suz van de Logt
Mijn abortus was een vervreemdende en tegelijkertijd verbindende gebeurtenis in mijn leven. Veel vragen en emoties borrelden op en vroegen allemaal om liefdevolle aandacht. Dat viel niet mee en lang heb ik hier alleen mee rondgelopen. In het expressie geven aan mijn ervaring door te schrijven, te voelen, te praten en mee te spelen in een theatervoorstelling heb ik mezelf beter mogen leren kennen en dierbare personen ontmoet.
Door dit proces aan te gaan, voel ik dat ik ook graag anderen hierin wil ondersteunen. Het ruimte geven aan deze vragen en gevoelens in een veilige omgeving is voor mij een waardevolle manier om mensen te helpen verbinden wanneer de wereld een onverwachte wending neemt. Daarnaast vind ik het mooi om een bijdrage te leveren aan het voorzichtig openbreken van een thema dat zo wijdverspreid is maar weinig gedeeld wordt.
Wat kunnen wij voor je doen?
Twee vrouwen die deelnamen aan onze eerste gespreksgroep hebben hun ervaring in een artikel gedeeld. Ze beschrijven wat de groep voor hen heeft betekent en wat wij daarin hebben kunnen doen. Het interview kun je hier lezen
Wat brengt het je?
- Ruimte om vrijuit te spreken.
- Een plek waar je de steun van andere vrouwen kunt voelen die hetzelfde hebben meegemaakt.
- Een nieuw perspectief waarvanuit je naar je ervaring kunt kijken.
- Meer inzicht en vertrouwen in jezelf en je keuze.
