Het Arabische rijk bracht filosofie en wetenschap (in die tijd waren die twee inwisselbaar) naar het intolerante en onverlichte Europa en zorgde voor de eerste aanzet van wetenschappelijk denken. Hoe ging dat in z’n werk? En hoe verhoudt zich de bloeitijd van de ‘islamitische Verlichting’ tot het islamitische geloof dat vandaag de dag zo vaak als onverlicht en intolerant wordt gezien?

Tijdens het HUMA-café leerden we niet alleen de filosofie en wetenschap van de Arabische wereld en hun revolutionaire denkers kennen, maar ook met andere ogen naar onze eigen Westerse wereld kijken.

Enkele reacties van bezoekers:

“We doen net of die Arabische ontwikkeling er niet is geweest, terwijl het zo bepalend is geweest voor onze cultuur. We doen ondertussen alsof wij het allemaal zelf hebben uitgevonden.”

“Ik wist niet dat ik zoveel niet wist.”

“Inhoudelijk is het heel interessant. Vol, maar nooit saai.”

“Gerko is een topverteller, de manier waarop hij het presenteert maakt het heel toegankelijk. Ook vertelt hij met humor. Het is een feest om naar te luisteren.”

Over Gerko Tempelman

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog. Hij doceert islamitische filosofie aan onder meer de ISVW en HOVO. Hij schreef ook over deze onderwerpen voor Filosofie Magazine. Samen met Cornelis van Lit vertaalde hij het werk ‘Verlost van Onzin’ van de islamitische denker al-Ghazali (2021). gerkotempelman.nl

Leestip ter verdieping: 'Verlost van onzin' - Al-Ghazali - vertaald door Gerko Tempelman

Boek cover: Verlost van Onzin - Al-Ghazali

De middeleeuwse denker Ghazali is nog altijd een bron van inspiratie voor miljoenen moslims. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij filosofie, theologie en mystiek samenbrengt. Ook in de westerse literatuur duikt de naam van Ghazali geregeld op. Daar wordt hij aangewezen als een strenge dogmaticus.
Wie was deze Ghazali en waar komt zijn reputatie vandaan? Kan het echt zo zijn dat hij het einde van het vrije denken in de islam inluidde? In ‘Verlost van onzin’ komt Ghazali zelf aan het woord. De vertaling daagt je als lezer uit om zelf te oordelen.

NRC: “Knap vertaald en van context voorzien”
Trouw: “Soepele, eigentijdse vertaling.”
NieuwWij: “Vernieuwing zit ingebakken in de islam.”
Podcast filosofie: “De grenzen van het denken in beeld.”

Lees hier meer (bron)

Gerko Tempelman - Over Al-Ghazali: beroemd en berucht Bron: www.youtube.com

Lees- luister- en kijktips van Gerko Tempelman

Kijktip: de filmpjes van Gerko Tempelman over islamitische filosofie

Gerko Tempelman - Hoe de islam wetenschap naar Europa bracht. Bron: www.youtube.com

Gerko Tempelman - Wetenschap en filosofie in de islam Bron: www.youtube.com

Ook interessant

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Blijf op de hoogte van HUMA-café edities, cursussen en ander nieuws

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Dan ontvang je elke maand nieuws van het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland in je mailbox.

E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

amsterdam_lucht_jpg

Afdeling Amsterdam Amstelland

Zelf denken, samen leven

Inspiratie, zingeving en filosoferen vanuit het humanistisch denken in Amsterdam en omgeving.
Profiel-pagina