Nadia Moussaid, Hedy d’Ancona, Mitchell Esajas op het podium bij Felix Meritis, bij de jubileumviering en opening van de tentoonstelling 'Vrijdenkers: van Spinoza tot nu'
Nadia Moussaid, Hedy d’Ancona, Mitchell Esajas Beeld door: Fotograaf: Lotte Dale

Helaas konden niet alle leden worden uitgenodigd vanwege de nog geldende beperkingen op aantallen bezoekers. De afdeling Amsterdam was vertegenwoordigd door Guus Bakker en Esther Hammelburg. In Felix Meritis sprak Nadia Moussaid met onder andere Hedy d’Ancona, Mitchell Esajas, Femke Halsema en onze eigen voorzitter Mardjan Seighali over vrijdenken.

Wat is een vrijdenker? Is vrijdenken hetzelfde als vrijheid van meningsuiting? In hoeverre hoort vrijdenken thuis bij een politieke stroming, en in hoeverre kan het samengaan met religie?

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen]

Theatermaker Marjolijn van Heemstra wees ons op de herkomst van het woord vrijheid: het Germaanse woord freya, dat lief of dierbaar betekent. Waar we bij vrijheid al snel denken aan losmaken, gaat vrijheid of vrijdenken wellicht ook over verbinding. Of staat het daarmee op gespannen voet?

Ook in het Amsterdam Museum zien we een werk dat gaat over de balans tussen vrijheid en verbinding. In het werk – een installatie van Martijn Engelbregt van kunstenaarscollectief Circus Andersom  – mag je borden gooien tegen een muur waarop deze waarden naast elkaar staan. Met op het bord je antwoord op de vraag: wat weerhoudt jou ervan om vrij te zijn?

Dit bordengooien doen we metaforisch in het komend seizoen ook graag weer met elkaar! Nadenken en debatteren over die balans tussen vrijdenken en verbinding in onze HUMA-cafés.

(Terug)kijken en doorpraten

Wat betekent vrijdenken voor jou?

De tentoonstelling ‘Vrijdenkers: van Spinoza tot nu’ kun je tot en met 27 februari 2022 elke dag van 10:00 tot 17:00 uur bekijken in het Amsterdam Museum. (Let op: sinds 1 juni 2020 is het Amsterdam Museum uitsluitend toegankelijk met een e-ticket, die je vooraf moet boeken binnen een tijdslot naar keuze.)

HUMAN zendt een samenvatting van de opening uit op zondag 12 september 2021, 17:40 uur, op NPO2.

Op zondag 19 september 2021 vertellen drie curatoren in Perdu over de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Vrijdenkers: van Spinoza tot nu’ in HUMA-café: Vrijdenken. Vrij denken – hoe doe je dat als je het niet eens kan worden met elkaar en de openingsdatum nadert. Het eerste HUMA-café van 2021! Zien we je daar?

Ga met 3 curatoren in gesprek over de tentoonstelling

Kom naar het HUMA-café op zondag 19 september! Je kunt nu een plek reserveren via de website.

amsterdam_lucht_jpg

Afdeling Amsterdam Amstelland

Zelf denken, samen leven

Inspiratie, zingeving en filosoferen vanuit het humanistisch denken in Amsterdam en omgeving.
Profiel-pagina