Direct naar de inhoud
Word lid
Javaplein in Amsterdam man met sokkel

Sokkel voor vrijheid eigen liefdesleven

Type content: Nieuws Categorieën: Genderidentiteit Gepubliceerd op:

Op het Javaplein in Amsterdam heeft het Humanistisch Verbond een sokkel geplaatst. Een sokkel voor de vrijheid om je eigen liefdesleven te bepalen.

In reactie op de toenemende meldingen van discriminatie van lhbt+ in Amsterdam en ook andere Europese steden heeft het Humanistisch Verbond samen met Stadsdeel Oost op het Amsterdamse Javaplein een sokkel geplaatst. Een interactief kunstobject dat staat voor de vrijheid om je eigen liefdesleven te kunnen bepalen. Tegelijkertijd stelt de sokkel ter discussie wie een held is en wie een standbeeld verdient.

Sokkel voor vrijheid

De sokkel maakt het mogelijk om publiekelijk een ander geluid – dat van de vrijheid – tegenover het recente antihomo geweld in stadsdeel Oost, maar ook op andere plekken in Nederland en daarbuiten, te stellen. Voorbijgangers kunnen zichzelf op de sokkel plaatsen, waardoor ze een hoognodig positief tegengeluid laten horen: het geluid dat jij vindt dat iedereen vrij moet kunnen zijn om zijn eigen leven vorm te geven en zelf zijn eigen liefdesleven mag bepalen. Door de hashtag #doeerwatmee te gebruiken verspreidt de boodschap zich ook online. Op de sokkel staan leuzen zoals: Als ik nou mij ben, dan ben jij jij. Het nieuwe normaal: LHBTQIA+.

Oude helden ter discussie

Tegelijkertijd raakt de sokkel de actuele discussie over wie een held is en wie een standbeeld verdient. Oude ‘helden’ worden ter discussie gesteld. In Nederland zijn enkele standbeelden van personen betrokken bij het koloniale verleden beklad, in landen om ons heen zijn ze van hun sokkel getrokken. Door het plaatsen van enkel een sokkel is het aan de mensen zelf om te bepalen wie zij op een voetstuk plaatsen.

Directeur Humanistisch Verbond Christa Compas: “We willen de mens en het menselijke centraal stellen. Het is belangrijk om te laten zien waar je voor staat, en welke waarden jij belangrijk vindt. Met deze sokkel maken we het mogelijk dat elke willekeurige voorbijganger zich op een voetstuk kan plaatsen en kan laten zien waar hij of zij voor staat.”

Stadsdeelbestuurder Ivar Manuel: “De sokkel in de openbare ruimte stelt een recente ontwikkeling aan de kaak en sluit aan bij wat er speelt in de samenleving, wat er speelt in stadsdeel Oost. Niemand zou zich hoeven te schamen voor wie hij of zij is en iedereen is vrij om zichzelf te uiten op zijn eigen manier. Ik nodig iedereen van harte uit om plaats te nemen op de sokkel”.

Deel dit

Tags:#amsterdam#Discriminatie#lgbti#sokkel#standbeeld

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.