Intussen in Oeganda
Deze week beginnen de Roze Filmdagen in Amsterdam. Van 13 tot en met 23 maart achter elkaar homocultuur, films, debat, dansen en drinken. Mede mogelijk gemaakt door Hivos. Gelukkig hoef je niet naar een Roze Festival om homo’s te zien. Ze zijn werkelijk overal. Behalve dan in Oeganda.
President Museveni van Oeganda heeft – mede mogelijk gemaakt door Amerikaanse evangelisch Christenen – een wet uitvaardig waarin homoseksualiteit met levenslang wordt beboet. Ook homopropaganda (lees: verdedigen van homorechten) is strafbaar. De president kan zich namelijk niet voorstellen dat mannen niet van vrouwelijk schoon houden.
Homoseksualiteit en kinderporno is wat hem betreft precies hetzelfde. Bovendien heeft hij wetenschappelijk laten onderzoeken of homoseksualiteit natuurlijk is. Is er een homo-gen? Het onderzoek kon vooralsnog geen homo-gen vinden. Aangeleerd dus, wat Museveni betreft, en zeker niet oorspronkelijk Afrikaans. Ongeacht welk onderzoek dan ook, volgens Museveni is homoseksualiteit onnatuurlijk, schadelijk, aangeleerd en dus ook af te leren. Met harde hand.
Misdrijf
Oeganda is geen uitzondering maar slechts een van de 77 landen die homoseksualiteit als misdrijf ziet, met vijf landen waar de doodstraf geldt. In de Raad van Europa zit men ook niet stil. Mijnheer Ghiletchi uit Moldavië heeft de Raad van Europa in een rapport weer een heel ander anti-homo-argument voorgelegd. De aanwezigheid van homo’s brengt Christenen in de problemen. Zo zijn er Christenen met een B&B die geen homo’s mogen weigeren. Je reinst Christen-discriminatie! Net als trouwambtenaren in Nederland die verplicht worden een homohuwelijk af te sluiten. Waar blijft de religieuze vrijheid, als je niet meer mag discrimineren? De European Humanist Federation waaronder het Humanistisch Verbond tekenden protest aan tegen dit rapport, dat gelukkig inmiddels is afgewezen.
Even terug naar Nederland. ‘Ik hoop dat er een homootje bij zit!’ zegt de gezellige Brabantse Britt bij het programma ‘Smaken Verschillen’ van Net5 waarin vijf onbekende voor elkaar koken. En er zit een homo bij hoor; Marcel. ‘Leuk, een homo!’ aldus Britt.
‘Toch niet helemaal natuurlijk’ vindt Iwan. Hij verwijst niet alleen naar de homoseksualiteit van mede-koker Marcel, maar vooral naar de ingewikkelde draag-en-donormoederconstructie waaruit Marcel en zijn vriend een kind hebben. Iwan drinkt zelf geen koffie en thee, wat ik dan weer heel onnatuurlijk vind.
Maar wat moet ik van Britt denken? Waarom dat verkleinwoord? En wat nou als de homo ineens heel ongezellig blijkt te zijn, of heel onaardig en onsympathiek? Mag het dan ineens niet meer? Of moet ik juist blij zijn met Britt wiens oordeel niet van (on)natuurlijkheid, maar (on)gezelligheid afhangt?
Al met al, voldoende reden tot opwinding. Ik heb zelf een klein onderzoekje gedaan naar een homofobie-gen en dat blijkt niet te bestaan. Homofobie is niet natuurlijk maar aangeleerd en kan dus ook worden afgeleerd. Door een Roze Filmfestival bijvoorbeeld. En toch ook door Net5 waar smaken mogen verschillen. Maar vooral door kleine projecten als het Uganda Humanist Schools Trust die zich inzet om kinderen en jongeren in Oeganda de principes van seculier humanisme, kritisch denken en morele gelijkwaardigheid te leren. Volg bijvoorbeeld de Kasese Humanist Primary School die gebouwd wordt. Doneren mag, mocht u een potje over hebben.
Links?
http://www.rozefilmdagen.nl/
http://www.mysecretatheistblog.com/2013/01/humanism-human-rights-in-uganda.html
http://iheu.org/the-anti-gay-law-in-uganda-iheu-analysis/
http://www.humanistischecanon.nl/internationaal_humanisme
http://www.humanistischecanon.nl/levensbeschouwing_en_politiek/homohuwelijk
Tags: #Discriminatie #diversiteit #gelijkwaardigheid
A list of posts
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.