Direct naar de inhoud
Word lid

Genderidentiteit

De toegenomen aandacht voor gender maakt dat meer mensen voelen dat ze zichzelf mogen zijn. Tegelijk brengt gender gevoelige discussies teweeg. Onwetendheid leidt tot onbegrip, misinformatie, spot en zelfs geweld. Tijd voor een humanistisch alternatief.

Doorbreek het hokjesdenken

Nanoah Struik over gender en vrijdenken.

Stereotypes over mannelijkheid en vrouwelijkheid raken ons allemaal. Welke rollen mag je innemen, hoe zie je eruit en hoe kijkt de ander naar jou? Het lichaam waarin je bent geboren is bepalend voor je leven: je wordt in een bepaald genderhokje geplaatst waar van alles bij komt kijken. Mannen, vrouwen en non-binaire mensen hebben allemaal kaders waarin ze moeten passen, maar zou de wereld niet mooier zijn als iedereen gewoon zichzelf kon zijn?

Zou de wereld niet mooier zijn als iedereen écht kon zijn wie ze zijn?

Helaas. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders in 2022 negatiever zijn gaan denken over mensen die buiten de hokjes vallen. En terwijl we in 2016 nog op de tiende plek stonden, is Nederland in 2023 gezakt naar plek 14 op de Europese ranglijst van lhbti-rechten. We scoren slecht op het voorkomen van geweld tegen lhbti-personen en het beschermen van de rechten van transgender en intersekse mensen. Tijd voor actie.

Ik gun de mens het hele spectrum.
Genderidentiteit: Leendert Vooijce
Leendert Vooijce
Interdisciplinair performancekunstenaar en schrijver.  

Wat we doen

Vanuit het Humanistisch Verbond willen wij een alternatief bieden: een humanistisch perspectief, waarin er met een open blik en empathie gekeken wordt naar anderen die we misschien (nog) niet begrijpen. Het thema Genderidentiteit is nog volop in ontwikkeling. Dit is wat we nu doen.

365 reminders om jezelf te mogen zijn

De vrijheid om jezelf te zijn is nog lang niet vanzelfsprekend. Daar moeten we elke dag aan herinnerd worden. Volg onze campagne voor een jaar lang je dagelijkse portie vrijheid en

Waarom het thema Genderidentiteit?

Gender gaat iedereen aan. We kunnen allemaal weleens het gevoel hebben dat we vanwege ons gender in een hokje worden gestopt. Wij willen het rigide hokjesdenken doorbreken, zodat we allemaal meer ruimte hebben om ons leven naar eigen wens vorm te geven. Want hokjes mogen er zijn, maar moeten geen gevangenissen worden. Loskomen van de denkpatronen die al generaties teruggaan kan eng of lastig zijn. Het gevolg: onwetendheid, felheid, spot en soms zelfs geweld. Ook gaat er veel misinformatie over gender rond, mede te danken aan de anti-genderbeweging die meer macht en geld heeft dan je denkt. Wij bieden een humanistisch antwoord, waarbij we opkomen voor jouw vrijheid en die van je medemens.

Als ik nou mij ben, dan ben jij jij. Twee mensen bij bord Humanistisch Verbond.

Wat we willen

Wij willen een samenleving die erkent hoe divers gender is en iedereen de ruimte geeft om te zijn wie ze zijn. Een samenleving die mensen ondersteunt als ze hier zelf niet uitkomen, in plaats van ze dwars te zitten. Gender is voor velen een belangrijk onderdeel van hun identiteit: wie ben ik? Voor wie met zulke levensvragen worstelt, willen wij geestelijke verzorging bieden. Om stereotypes en beperkende normen de wereld uit te helpen gaan we weer met elkaar in gesprek, van mens tot mens. En wanneer het nodig is strijden we tegen discriminatie en voor de rechten van vrouwen, lhbtiq+ en iedereen die buiten de hokjes valt. Want alleen gelijkwaardig kunnen we in vrijheid samenleven.

Zie elkaar als mens, zou ik willen zeggen, en heb begrip voor iemands persoonlijke zoektocht.
Programmamedewerker Gender
Marein Zwama
Trans man en bedenker van Het Gendergesprek 
gendertalk - in gesprek over gender

Waarom bemoeit het Humanistisch Verbond zich met gender?

Het Humanistisch Verbond staat voor vrijheid om te zijn wie je wilt zijn: zonder beperkende hokjes of kaders waaraan je moet voldoen. Helaas wint overal in de wereld het conservatieve gedachtegoed terrein. Mensen die uit hun hokje willen stappen worden gediscrimineerd of krijgen zelfs te maken met geweld.

Van oudsher komen wij op voor minderheden. Wanneer hun vrijheden in gevaar komen, lopen wij net iets harder. Om niemand buiten te sluiten.

Dit kun jij doen

Het Humanistisch Verbond zet maatschappelijke thema’s op de (politieke) agenda, wil mensen inspireren en komt in actie wanneer dat nodig is.

Ga Het Gendergesprek aan
Blijf op de hoogte
Teken voor geestelijke verzorging voor iedereen
Kom naar onze activiteiten
Word lid
Zet je in als vrijwilliger

Doorbreek het hokjesdenken

Het Humanistisch Verbond stimuleert het gesprek over genderhokjes en komt op voor de rechten van iedereen die hier niet in past.

Deel deze pagina

Onze acties en verhalen rondom gender