Vrij denken en (niet) geloven

In Nederland is iedereen vrij om te geloven. En dus ook om niet te geloven. Maar hoe vrij ben je wanneer je leeft in een (streng) religieuze omgeving? Hoeveel ruimte is er dan voor twijfel? Voor vrijheid van denken? Mensen voelen zich soms schuldig wanneer ze hun geloof verlaten, ze denken: dát kan ik mijn ouders niet aandoen! Ook spelen gevoelens van eenzaamheid en angst: word ik straks uitgestoten door mijn vrienden en familie? Het Humanistisch Verbond staat voor vrijheid van denken. Anders gezegd: je gedachten zijn vrij. Wat je achtergrond of herkomst ook is, ieder mens heeft het recht in vrijheid te kiezen voor zijn of haar eigen levensbeschouwing.

Hoe vrij denk jij?

Word bewust van je eigen vooroordelen en durf buiten je bubbel te treden met het spel ‘Vrijdenken voor dummies’.

Vrijdenkplaats

Het Humanistisch Verbond biedt je een veilige plaats waar je vrij bent in je denken: De Vrijdenkplaats. De Vrijdenkplaats is een platform waar mensen met dezelfde ervaringen en uitdagingen elkaar kunnen ontmoeten: geloofverlaters, zoekers en twijfelaars. En voor vrijdenkers op de vlucht. De Vrijdenkplaats verbindt en biedt herkenning, veiligheid en inspiratie. Iedereen is welkom, wat je geloofsachtergrond ook was. Bij De Vrijdenkplaats kun je met anderen van gedachten wisselen over je eigen proces. Het is een plek waar je mensen leert kennen die je inspireren en met wie je je verbonden voelt.

Wat we nog meer doen

Samen met de internationale koepel Humanists International strijden we wereldwijd tegen elke vorm van blasfemiewetgeving; wetgeving die het niet-geloven en anders geloven strafbaar stelt. Elk jaar brengen we samen met humanistische organisaties wereldwijd het Freedom of Thought-rapport uit: een belanghebbend, door de Verenigde Naties erkend onderzoeksrapport naar discriminatie en vervolging van humanisten, atheïsten en vrijdenkers over de hele wereld. We zetten druk op het COA om vrijheid van religie en levensbeschouwing, dus ook het recht om niet te geloven, aandacht te geven in de asielprocedure en in asielzoekerscentra.

Vrijheid en zelfbeschikking - LHBTIQ+ - trouwen

Wil je weten wat we nog meer doen om jouw recht op vrijheid en zelfbeschikking te beschermen?

Je beslist zelf wie je liefhebt, wat je gelooft en hoe je je leven inricht. Wanneer die vrijheden in het geding zijn, laten wij van ons horen.

Dit kun jij doen

Het Humanistisch Verbond zet maatschappelijke thema’s op de (politieke) agenda, wil mensen inspireren en komt in actie wanneer dat nodig is.

Schrijf je in voor de cursus: Vrijdenken en nu?
Bestel het Vrijdenkspel
Blijf op de hoogte
Kom naar onze activiteiten
Word lid
Zet je in als vrijwilliger

Kom op voor een vrije samenleving

want alleen in vrijheid kunnen we samen leven.