De ene crisis volgt de andere op. Dit heeft een enorme impact op het leven van mensen, zoals de slachtoffers van de gaswinning in Groningen of de toeslagenaffaire. Zij worden niet gezien, niet gehoord, en ervaren existentiële pijn en problemen. Geen medicijn, diagnose of schadevergoeding helpt daartegen. Geestelijke verzorging wel, maar is niet voor iedereen toegankelijk. Dat moet anders. Daarom onze oproep aan het kabinet: maak geestelijke verzorging voor iedereen beschikbaar. Steun jij onze actie? Teken de petitie.

Nicole van Eijkern
“Erover praten met een geestelijk verzorger sleept me erdoorheen.” Nicole van Eijkern, inwoner aardbevingsgebied Groningen Beeld door: David Vroom

Waarom biedt geestelijke verzorging uitkomst bij existentiële pijn?

Je kunt verstrikt raken in het leven. Je hebt het gevoel de regie te verliezen, zelfs de zin van het leven. Denk aan het stijgend aantal mensen met een burn-out, en het feit dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen. Het is belangrijk om hulp te zoeken. Maar waar kun je terecht? Bij existentiële vragen en pijn helpen geen medicijnen of een zware diagnose. Juist in deze fases verdienen mensen de begeleiding die zij werkelijk nodig hebben. Geestelijk verzorgers zijn professionele gesprekspartners die begeleiding bieden bij zingevingsvragen.

Geestelijke verzorging kreeg in de coronacrisis eindelijk de erkenning die het verdient: het beroep is nu aangemerkt als vitaal beroep. Nu is de erkenning vanuit de politiek nodig: geef iedereen toegang tot geestelijke verzorging.

Ja, ik teken voor geestelijke verzorging voor iedereen

    Blijf op de hoogte van wat we doen voor de vrije keuze. Al 40.000 mensen gingen je voor!
  • Vind hier onze actievoorwaarden en privacystatement

Onze eis aan minister Conny Helder van VWS

Martin Ettema
“Mensen die vastlopen en thuis niet kunnen praten, kunnen heel veel steun hebben aan geestelijke verzorging.” Martin Ettema woont in het Gronings aardbevingsgebied. Beeld door: David Vroom

Zeker bij een ingrijpende of traumatische ervaring hebben mensen baat bij geestelijke verzorging. Toch is geestelijke verzorging niet voor iedereen toegankelijk. Dit is te wijten aan de huidige regeling. De subsidieregeling ‘Geestelijke Verzorging Thuis’ biedt alleen een vergoeding als je ongeneeslijk ziek bent óf boven de 50 jaar. Ten tweede is veel geestelijke verzorging afhankelijk van tijdelijke financiering, waardoor de voortgang onzeker is.

Wij roepen minister Conny Helder van VWS op om geestelijke verzorging toegankelijk te maken voor iedereen. Minister Helder, schaf de vijftigplusgrens af en zorg voor structurele financiering. Omdat mensen, zeker bij rampen en crisissen, recht hebben om gehoord en gezien te worden.

Waarom is het Humanistisch Verbond deze petitie gestart?

Het Humanistisch Verbond waarschuwt al jaren voor de medicalisering van existentiële vragen of geestelijke pijn. Wij bieden professionele begeleiding bij zingevingsvragen in de vorm van humanistisch geestelijke verzorging. In deze begeleiding staat de persoon centraal. Humanistisch geestelijk verzorgers helpen mensen inzicht te krijgen in hoe zij in het leven staan, wat voor hen van waarde is, wat dit betekent voor hun huidige situatie. Meer weten over humanistisch geestelijke verzorging? Ga naar onze pagina over geestelijke verzorging.