De ene crisis volgt de andere op. Dit heeft een enorme impact op het leven van mensen, zoals de slachtoffers van de gaswinning in Groningen of de toeslagenaffaire. Zij worden niet gezien, niet gehoord, en ervaren existentiële pijn en problemen. Geen medicijn, diagnose of schadevergoeding helpt daartegen. Geestelijke verzorging wel, maar is niet voor iedereen toegankelijk. Dat moet anders. Daarom onze oproep aan het kabinet: maak geestelijke verzorging voor iedereen beschikbaar. Steun jij onze actie? Teken de petitie.

Nicole van Eijkern
“Erover praten met een geestelijk verzorger sleept me erdoorheen.” Nicole van Eijkern, inwoner aardbevingsgebied Groningen Beeld door: David Vroom

Waarom biedt geestelijke verzorging uitkomst bij existentiële pijn?

Je kunt verstrikt raken in het leven. Je hebt het gevoel de regie te verliezen, zelfs de zin van het leven. Denk aan het stijgend aantal mensen met een burn-out, en het feit dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen. Het is belangrijk om hulp te zoeken. Maar waar kun je terecht? Bij existentiële vragen en pijn helpen geen medicijnen of een zware diagnose. Juist in deze fases verdienen mensen de begeleiding die zij werkelijk nodig hebben. Geestelijk verzorgers zijn professionele gesprekspartners die begeleiding bieden bij zingevingsvragen.

Geestelijke verzorging kreeg in de coronacrisis eindelijk de erkenning die het verdient: het beroep is nu aangemerkt als vitaal beroep. Nu is de erkenning vanuit de politiek nodig: geef iedereen toegang tot geestelijke verzorging.

Ja, ik teken voor geestelijke verzorging voor iedereen

  • Hidden
    Blijf op de hoogte van wat we doen voor de vrije keuze. Al 40.000 mensen gingen je voor!
  • Vind hier onze actievoorwaarden en privacystatement

Wij vinden dit niet alleen. Ontzettend veel organisaties en betrokkenen zijn voor de uitbreiding van geestelijke verzorging. In deze campagne trekken wij op met de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ) en het project Geestelijk Verzorging Thuis (onder leiding van Agora).

Onze oproep aan minister Conny Helder van VWS

Zeker bij een ingrijpende of traumatische ervaring hebben mensen baat bij geestelijke verzorging. Toch is geestelijke verzorging niet voor iedereen toegankelijk. Dit is te wijten aan de huidige regeling. De subsidieregeling ‘Geestelijke Verzorging Thuis’ biedt alleen een vergoeding als je ongeneeslijk ziek bent óf boven de 50 jaar. Ten tweede is veel geestelijke verzorging afhankelijk van tijdelijke financiering, waardoor de voortgang onzeker is.

Wij roepen minister Conny Helder van VWS op om geestelijke verzorging toegankelijk te maken voor iedereen. Minister Helder, schaf de vijftigplusgrens af en zorg voor structurele financiering. Omdat mensen, zeker bij rampen en crisissen, recht hebben om gehoord en gezien te worden.

Waarom is het Humanistisch Verbond deze petitie gestart?

De petitie is gelanceerd naar aanleiding van de existentiële crisis in aardbevingsgebied Groningen. Een crisis waarbij geestelijke verzorging van groot belang is.

Op existentiële vragen zijn vaak geen snelle of medische antwoorden te geven. Het Humanistisch Verbond waarschuwt al jaren voor de medicalisering van levensvragen of geestelijke pijn. Wij bieden professionele begeleiding bij zingevingsvragen in de vorm van humanistisch geestelijke verzorging. Een geestelijk verzorger is een deskundige gesprekspartner die je begeleidt om je eigen situatie, (levens)vragen en uitdagingen onder ogen te komen. Meer weten over humanistisch geestelijke verzorging? Ga naar onze pagina over geestelijke verzorging.