Direct naar de inhoud
Word lid
Emy Spekschoor

Jongeren hebben baat bij geestelijke verzorging

Type content: Nieuws Categorieën: Geestelijke verzorging Gepubliceerd op:

Emy Spekschoor (34) pleit voor gratis geestelijke verzorging voor jongeren. Behalve geld bespaar je leed. Nu staan jongeren jaren op de wachtlijst bij de GGZ. Niet nodig, aldus Spekschoor. “Als geestelijke verzorging eerder in beeld zou komen bij jongeren, vang je al heel veel op.”

Emy Spekschoor is humanistisch geestelijk verzorger en begeleidt in haar praktijk veel jongeren tussen de achttien en dertig jaar. “Juist jongeren worstelen met allerlei levensvragen: hoe geef ik richting aan mijn leven? Wat is zinvol werk? Wat verwachten mijn ouders van me? Het gaat bij jongeren in wezen om het vinden van hun plek in de wereld. Hoe doe ik dat eigenlijk, leven? Waar leer ik dat? Jongeren voelen een bepaalde onrust en daar kun je angstig door worden. Als je dit met niemand kunt delen, ontstaat er eenzaamheid of een depressie. Ook onze samenleving laat weinig ruimte om stil te staan bij levensvragen. Je moet alsmaar door, je ontwikkelen en geld verdienen. Zo’n omgeving helpt niet bepaald bij de vragen waar jongvolwassenen mee te maken hebben. Het maakt ze eerder nog angstiger.”

Dit mag ik niet voelen, hoor ik vaak in mijn praktijk

“Ik kom in mijn praktijk veel afwijzing tegen: dit mag ik niet denken, dit mag ik niet voelen. Jongeren schamen zich voor hun ouders als ze hun studie niet afmaken bijvoorbeeld, of kiezen voor een praktische opleiding terwijl ze gymnasium hebben gedaan. Als er geen openheid is, gaan ze zichzelf verbergen. Daar kan schade insluipen. Ze leiden een verborgen leven. Het echte leven zit daar onder, maar mag niet geleefd worden. Dat zie je ook bij jongeren die worstelen met hun identiteit. Is het onderwerp ‘gender’ thuis niet bespreekbaar, dan rest de vraag: mag ik er wel zijn?”

Het is normaal om als jongere over levensvragen na te denken

“Ik vind het heel belangrijk dat er een plek is waar jongeren terecht kunnen voor levensvragen. Daarom ben ik geestelijke verzorger geworden. Bij mij ontdekken jongeren dat het normaal is om over levensvragen na te denken, zonder meteen gepathologiseerd te worden. Vragen over liefde, identiteit, van betekenis zijn, maar ook vragen over ziekte, de tijdelijkheid van het leven en de dood. Het is op deze leeftijd zelfs normaal om na te denken over zelfdoding. Wie nadenkt over het leven, denkt automatisch na over de dood. Je zet het een tegen de ander af. Bespreek je dit bij je huisarts, dan word je wellicht doorgestuurd naar de GGZ, waar dan weer geen plek is.”

Geestelijke verzorging zou op scholen moeten worden aangeboden

“De lange wachtlijsten bij de GGZ gaan me aan het hart. Ze zijn ook niet nodig. Er kan al heel veel worden opgevangen door geestelijke verzorging standaard aan te bieden aan jongeren. Op scholen bijvoorbeeld. Niet een vertrouwenspersoon, maar iemand die gespecialiseerd is in de levensvragen waar jongeren mee worstelen. Het mooie is dat er steeds meer aandacht is voor de problematiek van jongeren. Er zijn ook steeds meer mensen die zich hard maken voor jongeren. Het probleem is alleen dat jongeren het nu nog zelf moeten betalen, dat is natuurlijk drempelverhogend. Het zou op scholen moeten worden aangeboden. Gratis. Als jongeren nu bij de GGZ komen, lopen ze vaak al heel lang rond met levensvragen. Je moet jongeren in een vroeg stadium tools geven hoe ze kunnen reflecteren op levensvragen en verbinding kunnen aangaan met anderen. Op die manier kun je al een heel groot deel opvangen voordat de GGZ überhaupt in beeld komt. Daarmee bespaar je niet alleen geld, maar vooral onnodig veel leed.”

Geestelijke verzorging voor iedereen!

Iedereen kan verstrikt raken in het leven en met levensvragen kampen. Geestelijke verzorging helpt, maar is helaas niet voor iedereen toegankelijk. Dat moet anders!

Nicolline van der Spek
Nicolline van der Spek
Freelance journalist

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.