“In onze maatschappij ligt een enorme druk op gelukkig zijn”
Joshua de Roos (25) studeert Humanistiek en leeft dus in een omgeving waarin oog is voor mentale problemen en levensvragen. Toch ziet hij in zijn eigen leven en dat van de mensen om hem heen dat jongeren baat zouden hebben bij een betaalbare, laagdrempelige manier van geestelijke verzorging.
Flink aanpoten
“Op dit moment loopt alles wel lekker in mijn leven. Ik doe een Master Humanistiek, volgend jaar studeer ik af, en woon in een studentenhuis met zeven huisgenoten. De boel staat nu goed op de rit. Maar dit is niets vergeleken bij vorig jaar. Toen deed ik namelijk een bestuursjaar, bij de LSVb, de landelijke studentenvakbond. Een meer dan fulltime baan, mijn studie heb ik toen ook een jaartje opgeschort. Niet alleen flink aanpoten, maar ook nog eens allerlei diverse werkzaamheden. Van contact met de Tweede Kamer tot het regelen van zaken in de organisatie zelf. Ik voelde een flinke druk om het goed te doen, te laten zien dat ik die verantwoordelijkheid aankon. Daarom heb ik nu bewust een jaar ingepland waarin ik het wat rustiger aan doe en focus op mijn studie, geen dingen ernaast. Vorig jaar heb ik veel van mezelf gevraagd, en daar had ik me op ingesteld, maar ik neem nu de ruimte om daar goed van te herstellen.”
“ Ik voelde druk om het goed te doen, te laten zien dat ik verantwoordelijkheid aankon ”
Waar wíl ik überhaupt heen?
“Bij de LSVb was er in het bestuur genoeg ruimte om aan te geven als je er even doorheen zat, we checkten regelmatig hoe het met de anderen ging. En ik heb gelukkig goede vrienden en vriendinnen waar ik mee kan praten, over wat er speelt in mijn leven. Op dit moment ben ik me aan het oriënteren. Straks ben ik klaar met mijn studie, maar brengt deze mij ook op het pad waar ik uiteindelijk wil zijn? En waar wíl ik überhaupt heen, wat past bij me? Misschien wil ik wel een bedrijf beginnen, of er nog iets anders naast beginnen. Daar ben ik nog zoekende in. Er zijn zoveel dingen die me leuk lijken en waar ik mijn tijd in zou willen steken. Al die opties kunnen verlammend werken. Ik zie die worsteling ook bij medestudenten. Het hoort bij onze levensfase natuurlijk, toch zouden studenten wat mij betreft hier beter in begeleid moeten worden.”
“ Al die opties kunnen verlammend werken ”
Hulp bij levensvragen
“Op de Universiteit voor Humanistiek is een raadsman waar je met allerlei zaken terecht kunt, ook als het niks met je studie te maken heeft. Logisch ook, voor een opleiding waar je geschoold kunt worden tot geestelijk verzorger. En we zijn een kleine universiteit, dan is het makkelijker om de vinger aan de pols te houden bij studenten. Ik heb eerder aan de UvA gestudeerd en daar bleek het toch lastiger. Studieadviseurs wisten we wel te vinden, maar als ik op dat moment met andere levensvragen had gezeten had ik niet geweten of ze me daar konden helpen.”
Geestelijke verzorging: de eerste hulp bij levensvragen
Hoe kijk ik nu naar het leven? Wat is belangrijk voor mij? Waarom overkomt dit mij? Iedereen kan verstrikt raken in het leven en met levensvragen kampen. Met levensvragen kun je terecht bij een geestelijke verzorger: een professionele gesprekspartner die samen met jou op zoek gaat naar zin en betekenis in het leven.
Kom meer te weten over geestelijke verzorging in onze Q&A.
Waar kan ik terecht?
“Particuliere hulp zoeken is voor veel jongeren onmogelijk. Het is te duur sowieso, we kunnen dat niet betalen, en weet maar eens iemand te vinden die bij je past in de overdosis aan coaches en dergelijke die er online te vinden zijn. In mijn eigen omgeving is er altijd ruimte geweest om erover te praten, ook op het moment dat ik het zwaar had. En zit ik met iets echt serieus, dan denk ik wel dat ik de juiste kanalen zou weten te vinden. Maar dat is niet voor iedere leeftijdsgenoot zo en daar moeten we echt wat aan doen.”
“Naast de normale problemen komt er nog veel meer af op deze generatie, qua uitdagingen. Wereldwijde crises, het stikstofprobleem, woningnood, corona, …. En dan hebben we ook nog de druk van social media, waarop je voortdurend de zogenaamd perfecte levens van anderen ziet. Dat kan overweldigend zijn, want waarom ben jij niet op die wereldreis? En waarom ben jij niet gelukkig terwijl alle andere mensen dat wel lijken? Daar ligt ook een verantwoordelijkheid voor jongeren. Wij moeten zelf ook verzet bieden tegen steeds maar streven naar dat ideale leven en onze telefoon meer wegleggen, om verbinding te zoeken met degenen in onze directe omgeving. Maar het is tegenwoordig hartstikke moeilijk om te bepalen wat voor jou écht belangrijk is. En dan heb ik het nog niet eens over het risico op eenzaamheid gehad.”
“ Wij moeten zelf ook verzet bieden tegen steeds maar streven naar dat ideale leven ”
Geestelijke verzorging kan helpen
“Geestelijk verzorgers kunnen hier veel in betekenen. Hun taak is om scherper te krijgen wat iemand wil en kan, maar ook hoe ze met tegenslagen om kunnen gaan. Geef je jongeren meer perspectief en duidelijkheid, dan is het voor hen stukken makkelijker om hun leven in te richten. In onze maatschappij ligt er een enorme druk op gelukkig zijn en positief in het leven staan. Dat maakt het moeilijk te accepteren als je een vervelende periode hebt, voor mijzelf is dat in het verleden ook wel eens uitdagend geweest. We groeiden op in een tijd waarin ons werd verteld dat je alles kon worden en zijn wat je wil. Nu blijkt dat je daar helemaal geen controle over hebt. En om dat te kunnen accepteren, is hulp heel waardevol. Je zou het niet alleen moeten doen.”
“ Geestelijk verzorgers helpen je te accepteren dat het leven niet altijd meezit ”
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.