Humanistisch geestelijk verzorging zetten we op de kaart
Wat zijn de toekomstplannen van het Humanistisch Verbond? Nikki van Biemen is programmamanager geestelijke verzorging: “We willen er nog meer zijn voor iedereen met levensvragen.”
“We lopen als mens in deze tijd tegen zoveel uitdagingen en onzekerheden aan dat de vraag rijst: hoe blijf je als mens veerkrachtig? Daar sluit het werk van humanistisch geestelijke verzorgers mooi bij aan, zij helpen bij het vergroten van veerkracht en vinden van zingeving. Toch laat de bekendheid met geestelijke verzorging te wensen over. De humanistisch geestelijk verzorger moet beter op de kaart worden gezet en voor meer mensen beschikbaar worden. Als Humanistisch Verbond hebben we zo’n 250 geestelijk verzorgers in de samenleving. We zetten ons voor hen in.”
“Ieder mens kan te maken krijgen met levensvragen als gevolg van een bijzondere of heftige gebeurtenis: dood, ziekte of een ingrijpend voorval tijdens het werk. Levensvragen én de antwoorden die je daarop vindt, maken je tot wie je bent. Soms is het lastig om hier alleen uit te komen. Een humanistisch geestelijk verzorger (hgv’er) is een deskundige gesprekspartner met een academische achtergrond en ondersteunt mensen door middel van gesprekken, rituelen en ondersteuning in het zoeken naar en vinden van inspiratie en eigen antwoorden. Hgv’ers laten zich inspireren door humanistische waarden als authenticiteit, autonomie en gelijkwaardigheid. Ze zoeken de kracht in de mens zelf en staan voor medemenselijkheid en aandacht.”
“ Dat wordt onze missie: een breder publiek bedienen ”
“Om meer mensen te bereiken zullen we om te beginnen meer bekendheid moeten geven aan dit werk. Wat doet een humanistisch geestelijk verzorger? Daar zijn nog steeds best wel wat aannames over. Mensen denken al snel dat het om religie gaat, maar ook als je niet in een god gelooft, kun je levensvragen verkennen aan de hand van humanistische waarden. Dat willen meer onder de aandacht brengen. Bovenal blijven we ons inzetten voor onderlinge (humanistische) inspiratie en verbinding. Dit doen we onder andere door het organiseren van werkconferenties, het jaarlijks symposium, laagdrempelige inloop-en ontmoetmomenten en nieuwsbrieven voor hgv’ers.
Ook denken we samen met de hgv’ers na over de toekomst van het vak. Het werk van een geestelijk verzorger is niet geïsoleerd. We moeten ons verhouden tot verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, ontzuiling, de coronapandemie, de beschikbaarheid van financiën, de klimaatcrisis. Dat is uitdagend en tegelijkertijd erg leuk. Door uit te wisselen en samen te werken met de hgv’ers krijgen we een beeld van waar kansen liggen voor de versteviging én verbreding van het mooie werk dat humanistisch geestelijk verzorgers uitoefenen. Wellicht is er binnenkort naast humanistische geestelijke verzorging binnen defensie, justitie en zorg wel een hgv’er die ondersteuning geeft aan Tweedekamerleden, jongeren en vluchtelingen. Dat wordt onze missie: een breder publiek bedienen.”
Nikki van Biemen (1992) is programmamanager humanistisch geestelijke verzorging bij het Humanistisch Verbond. In 2020, ongeveer gelijktijdig met het uitbreken van de coronapandemie, heeft ze zelf ook als geestelijk verzorger gewerkt in een verzorgingshuis. “Dit was een pittige periode waarin veel werd gevraagd van de veerkracht van bewoners, familie, zorgverleners maar ook van mijzelf. Tegelijkertijd realiseerde ik me toen hoe belangrijk het is dat er geestelijke verzorgers zijn die ruimte maken voor ‘trage vragen’ en menselijke waardigheid blijven agenderen binnen organisaties.”
Lees meer over onze nieuwe strategie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.