Direct naar de inhoud
Humanistisch Verbond , go to home

Groningers getuigen: aardbeving treft hen op existentieel niveau

2 mensen in veld

Machteloos, depressief, stress met de dood tot gevolg. Groningen is in existentiële crisis. Geestelijke verzorging helpt, maar is niet voor iedereen toegankelijk. Daarom lanceren we een petitie.

Deze week start de parlementaire enquêtecommissie naar de problemen in het aardbevingsgebied. Het Humanistisch Verbond wil dat de commissie ook de existentiële problematiek onder ogen ziet. Daarom trekken het Humanistisch Verbond en humanistisch geestelijk verzorgers aan de bel: structurele hulp voor geestelijke nood is nu nodig. De politiek moet dit erkennen, voordat een tweede toeslagenaffaire dreigt.

Existentiële crisis: inwoners spreken zich uit

Sinds 2018 zijn geestelijk verzorgers actief in het aardbevingsgebied. Ze bevestigen dat het om een existentiële crisis gaat. Na jaren van slepende overheidsprocedures en een ongelijke behandeling zijn de mensen de wanhoop nabij.

Humanistisch geestelijk verzorger Marjo van Bergen is werkzaam in het gebied: “Ik zie veel wanhoop in Groningen en veel wantrouwen. Mensen gaan moeilijk het contact aan. Ze willen niet meer geraakt worden. Niet nóg een keer. Wel willen ze hun verhaal kwijt.”

Aardbevingsslachtoffer Nicole van Eijkern vertelt over het belang van geestelijke verzorging: “Na jaren knokken en gemangeld worden, denk je namelijk op een gegeven moment: mag ik er wel zijn? Doet mijn leven er eigenlijk wel toe? (…) Erover praten sleept me erdoorheen.”

Geen lapmiddel

Waarom overkomt dit mij? Hoe hou ik dit vol? Hoe moet het nu verder? Geestelijk verzorgers ondersteunen de slachtoffers: ze hebben aandacht voor de complexiteit waarmee je als mens te maken krijgt in crisis. In de coronacrisis is het beroep van geestelijke verzorging aangemerkt als vitaal beroep. De situatie in Groningen laat opnieuw het belang van geestelijke verzorging zien. Momenteel voorziet de overheid tijdelijke financiering voor de geestelijke verzorging in Groningen. Mensen die getroffen worden door crisissen hebben echter behoefte aan stabiliteit en échte ondersteuning, ook op lange termijn. Geestelijke verzorging is niet het zoveelste lapmiddel.

Geestelijke verzorging voor iedereen! Teken nu.

Voor existentiële vragen en pijn helpen geen medicijnen of een zware diagnose. Geestelijke verzorging helpt wel, maar is niet voor iedereen toegankelijk. Teken voor geestelijke ver

Nicole van Eijkern

Petitie: geestelijke verzorging voor iedereen

Het Humanistisch Verbond roept minister Conny Helder van VWS via een petitie op om geestelijke verzorging voor iedereen toegankelijk te maken: schaf de vijftigplusgrens af en zorg voor structurele financiering. Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond: “Het kabinet benadrukt dat mentale gezondheid van ons allemaal is. Toch is geestelijke verzorging maar voor een kleine groep betaalbaar of slechts tijdelijk beschikbaar. Hebben getroffenen (hoe jong of oud ook) van de coronacrisis, de toeslagenaffaire of een burn-out niet evenveel recht op geestelijke verzorging?”

Het Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond waarschuwt al jaren voor de medicalisering van existentiële vragen of geestelijke pijn. Sommige geestelijke problemen vragen om steun, niet om medicijnen. Daarom zetten we ons in voor geestelijke verzorging.    

Wij bieden professionele begeleiding bij zingevingsvragen, via humanistisch geestelijke verzorgers. Ze zijn er voor alle mensen en gaan altijd op zoek naar de kracht in de mens zelf. Hier lees je meer.

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.