Direct naar de inhoud
Word lid

Collectieve oproep: maak geestelijke verzorging toegankelijk voor iedereen!

Type content: Nieuws Categorieën: Geestelijke verzorging Gepubliceerd op:

Het Humanistisch Verbond lanceert een petitie richting minister Conny Helder van VWS. Geestelijke verzorging is niet toegankelijk voor iedereen. Dat moet anders: omdat geestelijke pijn om steun vraagt, niet om therapie. Minister Helder, schaf de vijftigplusgrens af en zorg voor structurele financiering. Omdat mensen, zeker bij rampen en crisissen, recht hebben om gehoord en gezien te worden.

Je kunt verstrikt raken in het leven. Voor existentiële vragen en pijn helpen geen medicijnen of een zware diagnose. Geestelijke verzorging helpt wel, maar is niet voor iedereen toegankelijk.

Dit is te wijten aan de huidige regeling. De subsidieregeling ‘Geestelijke Verzorging Thuis’ biedt alleen een vergoeding als je ongeneeslijk ziek bent óf boven de 50 jaar. Ten tweede is veel geestelijke verzorging afhankelijk van tijdelijke financiering, waardoor de voortgang onzeker is. 

Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond: “Het kabinet benadrukt dat mentale gezondheid van ons allemaal is. Toch is geestelijke verzorging maar voor een kleine groep betaalbaar of slechts tijdelijk beschikbaar. Hebben getroffenen (hoe jong of oud ook) van de coronacrisis, de toeslagenaffaire of een burn-out niet evenveel recht op geestelijke verzorging?

Teken voor geestelijke verzorging voor iedereen!

Het Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond waarschuwt al jaren voor de medicalisering van existentiële vragen of geestelijke pijn. Sommige geestelijke problemen vragen om steun, niet om medicijnen. Daarom zetten we ons in voor geestelijke verzorging.    

Wij bieden professionele begeleiding bij zingevingsvragen, via humanistisch geestelijke verzorgers. Ze zijn er voor alle mensen en gaan altijd op zoek naar de kracht in de mens zelf. Hier lees je meer.

Wij hebben oog en oor voor de existentiële problematiek in de samenleving. Zo vragen wij aandacht voor de existentiële crisis in aardbevingsgebied Groningen. Een crisis waarbij het al lang niet meer gaat over de scheuren in de huizen, maar over levens. Lees hier ons artikel

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.