Direct naar de inhoud
Word lid

Geestelijke verzorging voor iedereen!

Omdat geestelijke pijn om steun vraagt, niet om therapie of medicijnen.

Bij ingrijpende gebeurtenissen in het leven denk je soms: hoe moet het nu verder? Hoe ga je daarmee om? Iedereen kan verstrikt raken in het leven en met levensvragen kampen. Voor existentiële vragen en pijn helpen geen medicijnen of een zware diagnose. Geestelijke verzorging helpt wel, maar is niet voor iedereen toegankelijk. Daarom onze oproep aan het kabinet: maak geestelijke verzorging voor iedereen beschikbaar! Teken je onze petitie?

Waarom biedt geestelijke verzorging uitkomst bij existentiële pijn?

Je kunt verstrikt raken in het leven. Je worstelt met je identiteit of hebt het gevoel de regie te verliezen, zelfs de zin van het leven. Denk aan het stijgend aantal mensen met een burn-out, en het feit dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen. Of door de crisissen waarmee we allemaal te maken krijgen: corona, de klimaatproblematiek, de aardbevingen in Groningen en de stijgende energieprijzen. Waarom overkomt dit mij? Hoe kijk ik nu naar het leven? Het is belangrijk om hulp te zoeken. Maar waar kun je terecht? Bij existentiële vragen en pijn helpen geen medicijnen of een zware diagnose. Een geestelijk verzorger kan wel helpen: een professionele gesprekspartner die samen met jou op zoek gaat naar zin en betekenis in het leven.

Geestelijke verzorging kreeg in de coronacrisis eindelijk de erkenning die het verdient: het beroep is nu aangemerkt als vitaal beroep. Nu is de erkenning vanuit de politiek nodig: geef iedereen toegang tot geestelijke verzorging.

Ja, ik teken voor geestelijke verzorging voor iedereen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Nieuwsbrief ontvangen?
Blijf op de hoogte van wat we doen voor de vrije keuze. Al 40.000 mensen gingen je voor!

Wij vinden dit niet alleen. In deze campagne trekken wij op met de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ) en het project Geestelijke Verzorging Thuis (onder leiding van Agora).

Ook veel andere organisaties en betrokkenen zijn voor de uitbreiding van geestelijke verzorging, waaronder de Faculteit Religie en Theologie (Vrije Universiteit Amsterdam), Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing, Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), Hindoe Raad Nederland (HRN), Boeddhistische Unie Nederland (BUN) en de Boeddhistische Zendende Instantie (BZI).

Onze oproep aan minister Conny Helder van VWS

Geestelijke verzorging is er nu nog niet voor iedereen, terwijl dat wel zou moeten. Door de huidige regeling rond geestelijke verzorging kan slechts een beperkte groep mensen terecht voor een vergoeding of structurele ondersteuning. Dat moet anders.

Wij roepen minister Conny Helder van VWS op om geestelijke verzorging toegankelijk te maken voor iedereen.

Waarom is het Humanistisch Verbond deze petitie gestart?

Op existentiële vragen zijn vaak geen snelle of medische antwoorden te geven. Het Humanistisch Verbond waarschuwt al jaren voor de medicalisering van levensvragen of geestelijke pijn. Wij bieden professionele begeleiding bij zingevingsvragen in de vorm van humanistisch geestelijke verzorging. Een geestelijk verzorger is een deskundige gesprekspartner die je begeleidt om je eigen situatie, (levens)vragen en uitdagingen onder ogen te komen. Meer weten over humanistisch geestelijke verzorging? Ga naar onze pagina over geestelijke verzorging.

Deel dit