Direct naar de inhoud
Word lid

Geestelijk verzorger worden?

Het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond kent aan kandidaat-humanistisch geestelijk verzorgers het recht toe om namens het Humanistisch Verbond als ambtsdrager te functioneren. Met de benoeming maak je deel uit van de ‘waardengemeenschap’ van de humanistisch geestelijke verzorgers.

Als benoemd humanistisch geestelijk verzorger ben je bevoegd om op alle plekken werkzaam te zijn. De benoeming wordt verleend door het Hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond, na een gesprek met de Benoemingsadviescommissie.
Na goedkeuring wordt je officieel welkom geheten in de humanistische waardengemeenschap tijdens het jaarlijkse HGV symposium in het najaar. Een benoeming is in principe geldig voor het leven, mits je werkzaam blijft als geestelijk verzorger en deelneemt aan het 5-jaarlijkse evaluatie- en verantwoordingsgesprek.

Ben je geïnteresseerd in een benoeming als humanistisch geestelijk verzorger, lees dan eerst de Beroepsstandaard humanistisch geestelijke verzorging. In dit document is de grondslag van de humanistisch geestelijke verzorging beschreven, alsmede het beroepsprofiel, de beroepscode en de benoemingsprocedure.  

De belangrijkste eisen die we stellen aan kandidaat hgv’ers zijn: 

Voldoe je aan de eisen en onderschrijf je de Beroepsstandaard, dan kun je een gesprek aanvragen met de onafhankelijke Benoemingsadviescommissie. Deze commissie toetst jouw levensbeschouwelijke competentie tijdens een gesprek. Ter voorbereiding op het gesprek vraagt de commissie om een motivatiebrief en een CV. De kosten van het gesprek bedragen € 127,50.  

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een gesprek kun je contact opnemen met Gwen Buijs, de ambtelijk secretaris van de Benoemingsadviescommissie.  

Lees voor een mooi beeld van het werk van ‘de humanisten’ hier een uitgebreid interview door NRC met drie geestelijk verzorgers, in de zorg, bij defensie en bij justitie.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.