Verdient Albert Heringa drie maanden celstraf omdat hij zijn 99-jarige moeder Moek hielp bij haar wens om te sterven toen haar leven voltooid was? Op 31 januari buigt het Hof in Den Bosch zich over deze vraag. Het Humanistisch Verbond steunt de actie van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) om Heringa, lid van het Humanistisch Verbond, een hart onder de riem te steken. Want hulp is geen misdaad!
Teken de steunbetuiging

Vervolging

Albert Heringa verstrekte zijn moeder in 2008 dodelijke medicijnen. Hij vertelde erover in de indrukwekkende documentaire De laatste wens van Moek en in interviews voor de site van het Humanistisch Verbond. Het Openbaar Ministerie twijfelde niet aan de goede bedoelingen van Heringa, maar besloot hem toch te vervolgen en eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De NVVE vindt dat het OM hiermee hulp gelijk stelt aan een misdaad.

Eigen keuzes

Door de huidige wet kan iemand die zijn leven voltooid acht, maar niet aan de medische voorwaarden voor euthanasie voldoet, zijn leven niet waardig beëindigen.
Deze optie is onmogelijk en de hulp aan ouderen die dat willen strafbaar, zoals in het geval van Heringa.  Het Humanistisch Verbond zet zich samen met organisaties als de NVVE in voor een menswaardig levenseinde, vrijheid en eigen keuzes. Dat kan betekenen dat mensen willen sterven als hun levens als voltooid voelen. Lees ook ons opiniestuk in Trouw.
 

TEKEN DE PETITIE>>

Beeldrecht foto: NVVE