In Nederland zou je vrij moeten zijn om te zijn wie je wilt zijn. Het is daarom ongewenst dat conversietherapie, of ‘homogenezing’, hier nog voorkomt. In samenspraak met nu demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben wij het initiatief genomen om met de andere levensbeschouwelijke en religieuze koepels een gezamenlijke gedragscode op te stellen. Een gedragscode die duidelijk maakt wat goede geestelijke zorg voor LHBTI+ personen is, waar conversietherapie niet bij hoort. Het resultaat is hier te downloaden.

Helaas heeft ons initiatief onvoldoende steun onder de religieuze koepels en blijft een gedragscode daardoor een lege huls. In onderstaande brief aan Grapperhaus stellen wij de demissionair minister op de hoogte van de teleurstellende uitkomst.

Brief inzake stand van zaken gedragscode conversietherapie

Onze oproep aan Grapperhaus om het dossier omtrent conversietherapie weer op te pakken

Ook doen wij aan een oproep. Wij vragen hem om alle religieuze gemeenschappen aan te sporen om zich uit te spreken tegen conversietherapie. En wij roepen hem op om via juridische wegen conversietherapie tegen te gaan. Aanvankelijk hadden wij twijfels bij een strafrechtelijk verbod. Nu brede steun voor de gedragscode uitblijft, kan een verbod voor activiteiten voor minderjarigen en kwetsbare groepen een belangrijk fundamenteel signaal afgeven: nee tegen conversietherapie! 

Naar aanleiding van onze brief en oproep aan Grapperhaus hebben Kamerleden Hatte van der Woude (VVD) en Jeanet van der Laan (D66) schriftelijke kamervragen gesteld.

Zelf het deurbeleid van je liefdesleven bepalen
Foto Steven de Grauw (002)

Steven de Grauw

programmamanager Zorg en Zingeving

Profiel-pagina