Stap uit je routine

Ons dagelijks ritme geeft houvast. Nu de routine is doorbroken zorgt dat voor onrust. Maar weet ook: patronen kunnen ons ook tegenzitten. Vooral vaste patronen in ons gedrag, in hoe we op elkaar reageren, zorgen ervoor dat we vastlopen in relaties en situaties. Michael Puett geeft Chinese filosofie aan Harvard University. Hij zegt: wil je een beter mens zijn? Stap dan uit je routine. Doorbreek je patronen, want dat biedt kansen om je opnieuw te verbinden.

Opfleur trucje

Dat betekent wel dat je allereerst vaste patronen moet herkennen. Is er – zeker nu – bijvoorbeeld tijdens het avondeten een spanning tussen jou en je huisgenoten? Dek de tafel, steek kaarsen aan. Er zal een andere sfeer ontstaan. Dit trucje heeft Puett van de Chinese filosoof Confucius (551.- 479 v.Chr). Met een kleine verandering in een kamer wist hij de mensen al op te fleuren.

Het is zelfs mogelijk om patronen op hoger, maatschappelijk niveau te herkennen en die te doorbreken. Maar dat is misschien meer iets voor later. Laten we beginnen bij onszelf.

Oefening

Puett legt zijn theorie goed en praktisch uit in de Brainwash Talk van omroep Human. Bekijk de Talk hier. Probeer daarna te bedenken welk patroon je herkent in je gedrag. Waar loop je vaak in communicatie met de ander (je partner, huisgenoot, collega) tegenaan? Wanneer je een patroon herkent en merkt dat je erin vastloopt, probeer ‘m dan te doorbreken. Denk aan iets kleins. Kies bijvoorbeeld voor een andere toon waarmee je spreekt, stel vragen die je niet zo snel zult stellen.

Verder lezen/kijken/doen

Het lijkt erop dat ons leven nog wel even op een lager pitje staat. Geen kunst- en cultuuruitjes, de uitjes die ons uit het dagelijks leven halen, en inspireren en laten reflecteren op ons leven. Gelukkig is er nog een hoop mogelijk. Op de oldschool en de innovatieve manier:

  • Leestip: De Toverberg van Thomas Mann. De humanistische roman laat zien dat de mens het beste in zichzelf naar boven moet halen om tegen het nihilisme opgewassen te zijn.
  • Kijktip: First Dates, elke doordeweekse avond op NPO3. Want hoe deed je dat ook alweer; daten?
  • Loop rond: Het New Yorkse museum Guggenheim heeft Google Street View naar binnen gehaald. Je kan hier virtueel rondlopen (en misschien kom je nog wel het kunstwerk van hierboven tegen).
  • Bekijk de cursussen van het Humanistisch Verbond: Doe ik wat ik moet doen? Wat vind ik belangrijk? Leer jezelf nog beter kennen met cursussen als: Klassieke of Moderne levenskunst, de Introductiecursus humanisme of Mens zijn in de 21e eeuw. De cursussen zijn voorlopig stopgezet, maar hier lees je je alvast in.
Schermafbeelding-2019-06-07-om-11.01.19

Fiona Fortuin

hoofd campagne en communicatie

Profiel-pagina