Schrikbarende - maar geen verrassende - cijfers

De cijfers van het Freedom of Thought Report zijn ook dit jaar, de tiende keer dat het rapport uitkomt, schrikbarend. Uit het rapport blijkt namelijk dat humanisten in 144 van de 196 landen worden gediscrimineerd voor het uiten van hun overtuigingen en leven naar hun geweten. In ten minste 83 van deze landen is godslastering een strafbaar feit, en in 6 landen staat hier zelfs de doodstraf op. Daarnaast is het crimineel om het geloof te verlaten in 17 landen, in 12 landen wordt dit zelfs bestraft met de dood. In 12 landen marginaliseren overheids- vertegenwoordigers en instellingen openlijk niet-religieuze mensen door het opwekken van geweld en haat.

Helaas zijn deze cijfers niet verrassend: in 2019 was het al duidelijk dat de positie van niet-religieuzen wereldwijd achteruitging. De Covid-19 crisis heeft dit versterkt: door de sluiting van de ambassades was er minder bescherming en humanisten die in detentie zaten liepen een groot gezondheidsrisico. Zo zit Mubarak Bala, voorzitter van onze zusterorganisatie The Humanist Association Nigeria, ondertussen al bijna twee jaar vast zonder eerlijk proces of toegang tot advocaten. Hij wordt beschuldigd van godslastering omdat hij zich op Facebook kritisch uitsprak over religie.

Lees het Freedom of Thought Rapport 2021 hier!

FOT RAPORT cijfers
Een samenvatting van hoe landen gescoord hebben op het Freedom of Thought rapport

Nederland weer in top 3

Net als afgelopen jaren staat Nederland dit jaar in de top drie. Wij scoren samen met België en Taiwan het hoogste in alle categorieën; grondwet en regering, onderwijs en de rechten van kinderen, samenleving en gemeenschap, en vrijheid van expressie en humanistische waarden. Het Freedom of Thought rapport laat zien hoe goed wij het in Nederland hebben, en dat dit eigenlijk helemaal niet vanzelfsprekend is. In 16 landen is het zelfs verboden om een humanistische organisatie op te richten. Niet alleen beheren wij deze organisatie met 17.000 leden die achter ons staan, wij hebben ook een platform opgericht om geloofsverlaters, zoekers een twijfelaars een gezamenlijke plek te bieden: de Vrijdenkplaats. De Vrijdenkplaats is een platform waar mensen met dezelfde ervaringen en uitdagingen elkaar kunnen ontmoeten. Het biedt verbinding, herkenning, veiligheid en inspiratie. Iedereen is welkom, wat je geloofsachtergrond ook was. Bij De Vrijdenkplaats kun je met anderen van gedachten wisselen over je eigen proces. Het is een plek waar je mensen leert kennen die je inspireren en met wie je je verbonden voelt.

Het Humanistisch Verbond strijdt samen met Humanists International voor betere bescherming van niet-gelovigen wereldwijd. Nederland zou daarin een voortrekkersrol moeten spelen: het is van oudsher een land waar andersdenkenden een veilige thuishaven vinden, één van de meest veilige landen ter wereld voor niet-gelovigen.

De Vrijdenkplaats

We zijn er ook voor mensen in Nederland die niet (meer) geloven en gelijkgestemden zoeken. De Vrijdenkplaats biedt voor hen een ontmoetingsplek en informatiepunt.

Still uit vrijdenkers op de vlucht

Vrijheid van denken

In Nederland zijn wij de enige organisatie die opkomt voor vrijdenkers op de vlucht. We geven voorlichting, informatie en komen op voor hun rechten.

Attachment #10725

Freedom of Thought

Je bent vrij om te denken. Dat recht dat nog altijd moet worden verdedigd. Wereldwijd worden niet-gelovigen vervolgd en gediscrimineerd.

judith vink

Judith Vink

Stagiaire Campagne en Communicatie

Profiel-pagina