Direct naar de inhoud
Word lid

Filosofische reflectie op ontwerpen en maatschappelijk inbedden van technologie

Erik Rietveld is Socrateshoogleraar Filosofische reflectie op ontwerpen en maatschappelijk inbedden van technologie met bijzondere aandacht voor humanisme aan de afdeling Wijsbegeerte Twente Universiteit Twente.

Erik Rietveld. Foto door Elroy van Sloten

Centraal in het onderwijs en onderzoek staat de mens als belichaamd, vaardig, ervarend en gesitueerd individu (op een concrete plek en in een sociaal-materiële praktijk). De diversiteit aan verworven vaardigheden die verschillende mensen belichamen is cruciaal omdat verschillende mensen daarmee kunnen aangrijpen op verschillende affordances. Affordances zijn de handelingsmogelijkheden die de omgeving, inclusief technologie, ons biedt.

1. Humane computationele modellen van het anticiperende brein. Dit betreft o.a. op kritische reflectie op het werk van Karl Friston omdat hij niet alleen één van de meest invloedrijke neurowetenschappers van het moment is, maar ook omdat zijn theorie van “active inference” steeds invloedrijker wordt in de wereld van AI.

2. Optimalisatie van high-tech Deep Brain Stimulation (DBS) in het complexe systeem ‘brein-lichaam-landschap van affordances’. Dit onderzoek biedt de kans om te laten zien dat zelfs een hightech interventie als DBS niet goed kan werken als er geen aandacht wordt besteed aan de doorleefde ervaring van het individu, de materiele omgeving, en de gemeenschap van mensen die betrokken is bij het (op maat) optimaliseren van de DBS-instellingen voor de betreffende persoon. DBS is mensenwerk

3. Beeldende kunst en architectuur als manier om mogelijkheden voor menswaardig samenleven concreet vorm te geven, met name als vertaling van filosofische en wetenschappelijk inzichten naar kunstwerken en architectonische ontwerpen die verbeeldingskracht gebruiken bij pogingen om een gewenste transformatie van bestaande praktijken in gang te zetten.

Enkele publicaties

Link naar Erik’s oratie als Socrates-hoogleraar: “The Affordances of Art for Making Technologies

Deze oratie is gepubliceerd in een special issue van het tijdschrift Adaptive Behavior rondom het werk van Erik Rietveld, met daarop 22 commentaren van o.a. oud Socrates-hoogleraar Annemarie Mol en Jeanette Pols. Erik’s reactie op die commentaren bestaat uit twee delen:

Deel 1

Deel 2

Verdere informatie en contact

Zie ook zijn pagina op de Universiteit Twente

Eigen website van Erik Rietveld

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.