Direct naar de inhoud
Word lid

Seizoensviering zomer – Groningen

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Tuinzaal Humanitas-gebouw, Groningen

Adres:

Akerkhof 22

Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op zondag 30 juni vieren we de komst van de zomer in Groningen.

Op zondag 30 juni vieren we de zomer met muzikant en ritueelmaker Hedwig Barczuk. Eind juni is de zon net over haar hoogste punt heen. De dagen zijn lang, alles staat in het licht. Wat doet de mens in deze tijd van het jaar, wat beleven wij aan dit seizoen? De zomerviering staat in het teken van het vangen van licht. 

Deze viering wordt aangeboden door de afdeling Groningen en is gratis.

Meld je nu aan!

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: [email protected].   

Neem bij mogelijk nat weer een paraplu of (regen)jas mee, omdat we een deel van de zomerviering buiten doorbrengen. 

Hedwig Barczuk

Muzikant en ritueelmaker Hedwig Barczuk begeleidt de seizoensviering:

‘Veel waarvan ik houd komt samen in het ontwerpen en begeleiden van eigentijdse vieringen en rituelen. Opgeleid als ritueelmaker aan de Celebrantenopleiding van de Universiteit voor Humanistiek zoek ik naar hoe mensen kunnen opgaan in een creatief, gezamenlijk en betekenisvol moment.

Als muzikant en ritueelmaker gebruik ik kunst en creativiteit als middel om stil te staan, te vieren, uiting te geven aan wat ons beweegt en overgangen te markeren.’

Over de Seizoensvieringen

Seizoensviering: vier de zomer
Seizoensviering: vier de zomer @ Lotte Dale

Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Met elk seizoen verandert onze omgeving. De dagen worden langer, of korter. Planten en bomen gaan in winterslaap, of komen weer tot bloei. Dieren vertrekken, komen terug, planten zich voort en dat ieder jaar weer.

Met die verandering verandert onze blik maar ook onze beleving. Ook de mens ontkomt niet aan de invloed van de natuur. Alles grijpt in elkaar, en leeft in samenhang. Hoe verhoud jij je tot het donker in de winter en het licht in de zomer?

Tijdens de Seizoensvieringen staan we stil bij al deze veranderingen en de invloed ervan op ons leven. Samen vieren we de overgangen naar lente, zomer, herfst en winter. We gaan zintuigelijk op reis tijdens een verlichtend bezinningsritueel: een gezamenlijk moment van rust, ervaren en reflectie.

Ecohumanisme

Deze serie seizoensvieringen maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. Ecohumanisme stelt de mens niet boven de natuur, maar ziet de mens als onderdeel van de natuur. Daar vloeit een verantwoordelijkheid uit voort om goed voor de aarde te zorgen. Hoe kunnen we de aarde herwaarderen?

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.