Direct naar de inhoud
Word lid

Seizoensviering zomer – Amsterdam

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Tolhuistuin, Amsterdam

Adres:

IJpromenade 2

Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Op vrijdagavond 21 juni vieren we de komst van de zomer in Amsterdam. Floor van Leeuwen en haar swarm team nemen je mee in een nieuwe beweging, waarin we bewegen als een zwerm vogels. Dit is een ritueel om de zomer in te luiden. Het is een gezamenlijke performance die bepaald wordt door een ieder die deelneemt en door wat we tegen komen onderweg. Betreed met ons de zomer, op deze avond in Tolhuistuin.

Wat gaan we doen: DJ Inezgane Records verzorgt de soundtrack die ons in beweging zet. Net als in een zwerm vogels bepaalt eenieder al dansend de richting waar de zwerm opgaat, er is geen leider. De zwerm heeft geen gechoreografeerde danspasjes, maar nodigt uit om met elkaar op je eigen manier te dansen. Elke beweging is dans, klein en groot, snel en langzaam.

Door buiten te dansen en de eerste dag van de zomer te vieren, ontstaat er verbondenheid met jezelf, de ander en de natuur. De viering geeft een besef van de tijd die verstrijkt en een nieuw seizoen dat begint. Tegelijkertijd draagt deze ervaring bij aan belichaamde betekenisgeving: de bewustwording van het eigen levensverhaal dat ook aan een nieuw seizoen begint, parallel met de natuur die zich opmaakt voor het meest uitbundige seizoen.

Beschrijving van het programma

Deze bijeenkomst wordt geleid en vormgegeven door:

Sylvie de Kubber (NL) is geestelijk verzorger bij Parnassia, en docent en onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek, en co-creëert de Swarms binnen de GGZ als organisator en begeleider.

Hamity Bahtat a.k.a DJ INEZGANE Records (MA) is DJ en Producer met een focus op
Afrikaanse hits, zoals house en afrobeats.

Floor van Leeuwen (NL) is een choreograaf en producent van Swarm, en onderzoekt
groepsbeweging in de publieke ruimte aan de Architectuuropleiding ETH in Zürich.

Datum en tijd
21 juni 2024, 19:30 – 21:00 uur (deur open: 19:15)

Locatie
Tolhuistuin – Tuinhuis, Tolhuisweg 3, 1031 CL Amsterdam Google Maps
De locatie is vlakbij Amsterdam Centraal Station. Met de Buiksloterweg pont achter het Centraal Station vaar je in 5 minuten naar de overkant.

Tickets
€ 12,50 standaard
€ 10 leden Humanistisch Verbond**
€ 5 kinderen (vanaf 14 jaar) of introducee
€ 2,50 Stadspas
**Let op: leden kunnen een niet-HV-lid als introducee meenemen met 50% korting

Neem bij mogelijk nat weer een paraplu of (regen)jas mee, omdat we een deel van de zomerviering buiten doorbrengen. 

Koop hier je ticket(s)

Leden ontvangen korting!

Over de Seizoensvieringen

Seizoensviering: vier de zomer
Seizoensviering: vier de zomer @ Lotte Dale

Hoe kunnen we meer bewust de seizoenswisselingen ervaren? Met elk seizoen verandert onze omgeving. De dagen worden langer, of korter. Planten en bomen gaan in winterslaap, of komen weer tot bloei. Dieren vertrekken, komen terug, planten zich voort en dat ieder jaar weer.

Met die verandering verandert onze blik maar ook onze beleving. Ook de mens ontkomt niet aan de invloed van de natuur. Alles grijpt in elkaar, en leeft in samenhang. Hoe verhoud jij je tot het donker in de winter en het licht in de zomer?

Tijdens de Seizoensvieringen staan we stil bij al deze veranderingen en de invloed ervan op ons leven. Samen vieren we de overgangen naar lente, zomer, herfst en winter. We gaan zintuigelijk op reis tijdens een verlichtend bezinningsritueel: een gezamenlijk moment van rust, ervaren en reflectie.

De vogels hebben het al ontdekt: de dagen worden weer langer. Dieren maken zich op voor de zomer, bijvoorbeeld door nesten voor hun jongen te maken. Bomen krijgen groene blaadjes, of toveren andere kleuren tevoorschijn. Hoe merk jij dat de zomer eraan komt? Doe mee en vier de komst van de zomer, sta stil bij alle veranderingen in de natuur en ga zintuigelijk op reis tijdens een theatraal bezinningsritueel.

Ecohumanisme

Deze serie seizoensvieringen maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. Ecohumanisme stelt de mens niet boven de natuur, maar ziet de mens als onderdeel van de natuur. Daar vloeit een verantwoordelijkheid uit voort om goed voor de aarde te zorgen. Hoe kunnen we de aarde herwaarderen?

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.