Griekenland is filosofisch hevig verdeeld door het akkoord met de Eurolanden dat gisteren door het Griekse parlement is bekrachtigd. Epicuristen en platonisten staan lijnrecht tegenover elkaar en het land dreigt zijn eenheid te verliezen. De vrees bestaat dat de opgelaaide pennenstrijd zal escaleren in daadwerkelijke agressie.
Het is gelukt, Griekse premier Alexis Tsipras heeft het Euro-akkoord door het parlement geloodst. Nu volgt een andere taak.Tsipras moet de oplaaiende wijsgerige conflicten in zijn land zien te sussen. Griekenland staat misschien niet helemaal alleen meer in Europa, maar dreigt wel filosofisch uiteen te vallen.
Nikos Mitropoulos (47) is naast werkloze ex-ict'er en overtuigd epicurist. Vanuit zijn primitieve driften en emoties zou hij Tspiras en 'die hele EU-bende' het liefste willen afschieten, maar ethisch en rationeel gezien staat hij volledig achter het akkoord. Dit verkondigt hij dagelijks op een marktplein in de Atheense buitenwijk Agios Stephanos, voor een vaste schare medestanders: "De pijn die de burgers straks moeten doorstaan als zij nog meer in armoede vervallen, is het geluk dat daarop volgt waard. Epicurus zei het al:
God doet ons niets
De dood gaat ons niet aan
Genot is gemakkelijk te verkrijgen
Pijn is goed te verdragen
Voor geluk is weinig nodig. Wie heeft een goed pensioen en de vitale medicijnen nodig als we terug kunnen kijken op een deugdelijk werkzaam leven en waardevolle vriendschappen?", aldus de sympathieke Griek, terwijl hij in een rij voor de pinautomaat staat.
Vanuit platonische hoek klinkt felle kritiek op de epicuristen.
Dimitris Falivis, sigarenhandelaar te Thessaloniki: "Ze ondergaan de economische hervormingen en het daarmee gepaard gaande koopkrachtverlies alsof deze echt bestaan. Wat zij vergeten is dat de schuldencrisis, tenminste in de ons bekende vorm, slechts bestaat in de Aardse schijnwereld. De zuivere crisis bestaat in de Ideeënwereld. We moeten haar niet oplossen door zulke impulsieve economische hervormingen, maar benaderen met de ratio, de zuivere wiskunde. Doen we dit, dan zien we dat het huidige akkoord oneerlijk is, en dat we bovendien herstelbetalingen van Duitsland te goed hebben. "
De filosofische tweedeling van het land is inmiddels ontaard in een keiharde polemiek. De twee kampen bestoken elkaar doorgaans met onschuldige logische redeneringen en ethische deugden, maar een enkele keer vallen er heuse bedreigingen.
Mitropoulos: "Ik ontvang tweets als 'Ik weet waar jouw tuin woont', 'Je moeder is een orakelpriesteres' en 'Moet ik naar je toekomen met de gifbeker?'
Dan vraag ik me af wat van onze bakermat van de beschaving geworden is.