Columnist en schrijver Joep Schrijvers houdt de komende weken een blog bij over de humanistische Summerschool in Moskou die hij gaat bezoeken. Tien dagen lang praat hij met 16 studenten, een Moskouse hoogleraar filosofie en twee Amerikanen over het nieuwe humanisme. Vandaag beschrijft hij zijn eerste dag in de Humanist House.

Door Joep Schrijvers

Gisteravond zijn we dik na middernacht in deHumanist House aangekomen. We haalden de Amerikaanse sprekers op van het vliegveld en reden over overvolle wegen. “Ja” , zei Valerii, onze gastheer, “Het is jammer dat er drie studenten hebben afgezegd, vermoedelijk heeft het te maken met de repressie hier. Mensen zijn erg bang hun baan te verliezen. Mijn zoon is ook al ontslagen bij de omroep, omdat hij de feiten niet wil kleuren ten gunste van de staat.”

De volgende ochtend aan het ontbijt maak ik kennis met de Russen, met Katja, Olga, Igor, Joerislav en anderen. Russischer kunnen namen niet zijn. Ze spreken amper Engels, terwijl ze toch hoog zijn opgeleid. Gelukkig is er een student Internationale Betrekkingen, die een talenwonder is. Hij zal de komende tien dagen al onze lezingen en discussies tolken. Arthur, zo heet hij, kwam er achter dat ik ook Frans spreek. Dus als we samen oplopen, imponeren we het hele gezelschap met onze conversaties in het Frans.

“Jullie leven in de 21ste eeuw”, merkte Ilia, een andere Rus, op aan het einde van de dag. Hij is een van de filosofen, midden veertig, tenger en met scherpe ogen. 
Norm Allen had net gesproken over zwart humanisme, Tony van Pelt over feminisme en ikzelf over het georganiseerde humanisme in Nederland. “Hoezo?”, vroegen we aan Ilia, “We hebben nog een hele weg te gaan”, antwoordde hij met nog veel Russisch erachteraan. Ik kom er nog wel achter wat hij zij.

Lees alle blogs van Joep Schrijvers en reageer op human.nl

Over Joep Schrijvers

Dr. Joep Schrijvers is humanist, wetenschapper en schrijver. Zijn laatste boek ‘Maak er wat van!’ is een hoopvol en nuchter boek voor iedereen die iets van zijn werk en leven wil maken. In 2003 verscheen ‘Hoe word ik een rat?’ uit. Een boek over kantoorpolitiek, rattenspelletjes en gore streken. Het boek werd bekroond met de prijs voor het beste managementboek van het jaar. Schrijvers is nauw betrokken bij de veranderkunde (andragologie) op de UvA. Meer informatie vindt u opwww.joepschrijvers.nl