De moties (Ploumen, PvdA / Ellemeet, GroenLinks) en (Bergkamp, D66 /Tellegen, VVD) werden ingediend tijdens een debat op 11 december over de keuzehulp door Siriz, Een andere motie die aandrong op intrekken van alle keuzehulp als de betreffende organisatie in haar missie ‘anti-abortus is’ of verbonden is aan een anti-abortusorganisatie (Ploumen/Ellemeet) haalde het helaas niet. Lees verder

Christa Compas: “Dit is een stap in goede richting. Maar het Humanistisch Verbond had graag gezien dat de politiek had doorgepakt door te zeggen dat een organisatie die openlijk abortussen wil voorkomen, per definitie geen onafhankelijke hulp kan bieden. We blijven scherp in de gaten houden dat dit ook gebeurt.”

Overheidssubsidie

In Nederland gaat overheidssubsidie naar organisaties die onbedoeld zwangere vrouwen begeleiden in hun keuze al dan niet abortus te ondergaan.
Ook Siriz ontvangt voor deze taak subsidie, jaarlijks 1,7 miljoen euro. Deze organisatie komt voort uit de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK), die een anti-abortuslobby voert. Ze zijn financieel en bestuurlijk aan elkaar verbonden, en delen dezelfde missie.

Het Humanistisch Verbond vindt echter dat in kwesties van leven, liefde en dood zelfbeschikking van de vrouw voor alles gaat. Daarom hebben we de afgelopen maanden met kamerbrieven, een stevige lobby en verschillende opiniestukken in landelijke bladen het gesprek hierover met succes op gang gebracht en een doorbraak bereikt op dit onderwerp.

Stop intimidatie bij abortusklinieken

Roep met ons gemeentes op om bufferzones in te stellen

Bufferzones

We gaan door met het aankaarten van het klimaat rond abortus. Onder meer andere door het in beeld brengen van de situatie van anti-abortusprotesten bij klinieken, waarbij vrouwen bijna dagelijks worden lastiggevallen. Zoals Sander vertelt op onze site. Zijn vriendin besloot met samen hem te kiezen voor een abortus. Bij een kliniek in Utrecht werden ze lastiggevallen door agressieve anti-abortusdemonstranten.

Foute boel
“Toen ik het raam opendeed wist ik dat het foute boel was. Ik kreeg direct foldertjes naar binnen gedrukt met nare foto’s van foetussen na een abortus. Het was voor ons allebei een hele nare ervaring en voelde echt als zout in de wonden. Het was emotioneel al heel zwaar op dat moment, en deze demonstranten maakten het alleen maar erger. Dat ze protesteren is prima, maar waarom op die plek en op dat moment?”

Vandaag sturen we een brief aan alle gemeenten waarin we hen oproepen bufferzones in te stellen rond abortusklinieken, zodat vrouwen ongehinderd door agressieve anti-abortusdemonstranten hun weg naar de kliniek kunnen vinden.

Steun eerlijke abortuskeuze

Wij staan pal voor eerlijke abortuskeuzehulpverlening. En je kunt ons helpen en steunen. Blijf onze acties volgen of steun ons met een donatie of lidmaatschap. Alvast bedankt!

Doneer of word lid op humanisme.nu

mark bijlmer klein voor site hv

Mark Bos

was Programmamanager onderwijs

Profiel-pagina