Ellen van Wettum twijfelde al langer, maar afgelopen donderdag was het zover. Samen met zo'n tienduizend anderen verliet zij Facebook uit protest tegen de privacyschendingen van het bedrijf. Het Humanistisch Verbond raakte een vijftigtal volgers kwijt, waaronder Ellen. Wat gaat zij missen aan Facebook, en hoe blijft ze toch op de hoogte van onze acties?

Waarom besloot je Facebook te verlaten?
“Ik wist natuurlijk wel dat bedrijven als Facebook en Google informatie over mij opslaan, en dat er veel onderling uitgewisseld wordt. Dat merk ik aan de advertenties die ik online te zien krijg, maar daar heb ik weinig moeite mee. Vervelender vond ik het dat Facebook ook posts in mijn timeline ging filteren. Daardoor ontstond een bubbel om mij heen, waarop ik weinig tot geen invloed kon uitoefenen. Het is al lastig genoeg om onafhankelijk nieuws te vinden, en door de filtering en sortering in  Facebook werd dat lastiger."

En toen kwam de oproep van Lubach…
"Ja, de uitzending van Zondag Met Lubach heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het koppelen van informatie financieel door Facebook wordt uitgebuit. En dat veel bedrijven gebruik maken van die informatie, zonder dat ze zich verantwoorden. Kortom: Ik had al een jaar mijn twijfels, de uitzending van Zondag Met Lubach in combinatie met de verhoren van Facebookoprichter Zuckerberg waren de spreekwoordelijke druppels."

Nu moet je ons ook missen. Waarom volgde je het Humanistisch Verbond op Facebook?
“Jullie posts nodigden vaak uit om de website te bezoeken en de artikelen daar te gaan lezen. Het Humanistisch Verbond is voor mij één van de betrouwbare en integere informatie-voorzieners. Zo was in de discussie over een waardig levenseinde jullie bijdrage een verademing. De instelling om iedereen met respect te benaderen, ongeacht religie, huidskleur of seksuele voorkeur of wat dan ook, ligt mij na aan het hart. We worden tegenwoordig behandeld als consument – niet alleen door winkels, maar ook door de zorginstellingen, media, overheid –maar we blijven ook gewoon individuen en unieke mensen.”

Wat ga je missen?
“Ik heb veel contact met familie en vrienden in Australië en Afrika. Dat ga ik missen. Boeiende evenementen waarvan ik via Facebook op de hoogte werd gebracht, mis ik ook. Ook delen en uiten van mijn reacties op nieuwsberichten in mijn vriendenkring, en naar gelijkgestemden, discussies met mensen die er anders over denken, dat ga ik allemaal missen." 

Wat vind je in het humanisme?
“Gelijkheid, onafhankelijkheid, non-conformisme, zelfbeschikking, individualisme, dat spreekt me aan. Humanisme is voor mij ook een persoonlijke instelling, een houding die een beroep doet op zorgvuldig afgewogen individuele keuzes, en die wezenlijk recht doet aan artikel 1 van de Grondwet.”

Mooi gezegd. Je bent geen lid.  Wat moeten we doen om je lid te maken?
“Sinds kort ben ik schaduw-raadslid van GroenLinks in Veenendaal. Momenteel word ik overstroomd door leeswerk. Als ik mijn tijd daarvoor op orde heb, zal ik zeker overwegen lid te worden. Maar het imago voor mij is dat van een organisatie die gericht is op wat in de volksmond de elite of grachtengordel-mensen heet. Zelfbeschikking en emancipatie is in gemeenten als Veenendaal bijzonder lastig namelijk. Juist door de sociale druk die binnen de religieuze gemeenschappen wordt gevoeld. Het doorbreken van dit elitaire imago – ik heb nog geen idee hoe – daar wil ik graag aan meewerken.”

Laatste vraag. Hoe blijf je ons volgen?
“Ik heb me geabonneerd op jullie nieuwsbrief.”

Goed zo Ellen!

Abonneer je ook op onze nieuwsbrief.

Het Humanistisch Verbond maakt zich als een van de oprichters van het Platform Bescherming Burgerrechten grote zorgen over hoe er met gegevens van miljoenen mensen wordt omgegaan. Facebook zal zich nu en in de toekomst moeten blijven verantwoorden naar de overheid maar ook naar zijn gebruikers. We begrijpen dat mensen stoppen met Facebook. Lees verder ons Faceboobericht