Direct naar de inhoud
Word lid
Steven de Grauw

We staan als mens niet los van de natuur

Type content: Nieuws Categorieën: Ecohumanisme Gepubliceerd op:

Wat zijn de toekomstplannen van het Humanistisch Verbond? Programmamanager Steven de Grauw over eco-humanisme en onze rol als mens. “We staan niet los van de natuur en de aarde. Dit brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee.”

“Eco-humanisme klinkt als een nieuwe term, maar frappant genoeg kan je het binnen het humanisme in alle tijdsvakken terugzien. Spinoza zei al dat alles in het universum een unieke waarde van zichzelf heeft – een boom, een steen, een dier. En dat niet alles alleen maar bestaat tot nut van de mens. Hoe ik ernaar kijk, is dat de mens niet boven de natuur staat, maar er een onderdeel van is. We staan niet los van de natuur en de aarde. Dit brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. We moeten ervoor zorgen dat de generaties na ons en alle andere soorten die op deze aarde leven straks ook een goed leven hebben en kunnen floreren.”

 

“Maar was de mens niet juist de grote boosdoener? zou je kunnen denken. Moeten we als soort met andere woorden niet pas op de plaats maken? Wie zijn wij nou helemaal, eigenaar van de aarde? Laten we een keertje niks doen. Er zijn best goede redenen om dat te denken, maar het humanisme gelooft juist in de kracht van de mens. Als mens beschikken we over heel veel bijzondere kwaliteiten: creativiteit, de wetenschap, het vermogen om te kunnen samenwerken, morele oordeelsvorming. Al die zaken samen kunnen we inzetten voor het leefbaar houden van de aarde.”

“Dit maakt je ervan bewust dat we als mens maar een klein onderdeel zijn van het universum.”

“Vanuit het Humanistisch Verbond gaan we de komende jaren twee dingen doen om het thema eco-humanisme onder de aandacht te brengen. We willen het grotere publiek bereiken met campagnes. Dat doen we niet door middel van alleen maar zenden en tekst, maar met grote kunstinstallaties, workshops en cursussen. Wat mij persoonlijk inspireert is een bibliotheek in Noorwegen – de Future Library – waar elk jaar een boek door een beroemde schrijver wordt geplaatst. Dat boek wordt pas over honderd jaar echt uitgegeven. Dit idee prikkelt: het doet je beseffen dat er over honderd jaar ook nog een aarde is. Een ander idee dat me inspireert zijn sterrenwandelingen. Dit maakt je ervan bewust dat we als mens maar een klein onderdeel zijn van het universum.”

Breng je stem uit over onze nieuwe plannen

Op 25 juni houden we een speciale Algemene Ledendag met een toekomstbepalende vergadering waarin jouw stem telt, workshops en muziek van Maaike Ouboter.

“Wat we de komende jaren ook willen gaan doen is klimaatactivisten geestelijke verzorging aanbieden. We zien dat er een groep activisten is, veelal jongeren, die zich heel erg inspannen tegen klimaatverandering. Van die groep moeten we het als maatschappij hebben, maar deze mensen lopen het risico om opgebrand te raken, omdat alles zo traag gaat en er veel weerstand is. We willen groepstrajecten organiseren zodat deze activisten stoom kunnen afblazen en inspiratie vinden bij elkaar om tegen de stroom in toch door te gaan.”

Steven de Grauw (1991) is programmamanager eco-humanisme bij het Humanistisch Verbond. Hij heeft o.a. een master ecologische economie op zak, de discipline binnen het vak economie waarin je leert dat zaken als klimaatverandering en milieuschade belangrijk zijn om mee te nemen in berekeningen.

Nicolline van der Spek
Nicolline van der Spek
Freelance journalist

Deel deze pagina

Lees meer over onze nieuwe strategie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.