Karl Marx raakte in diskrediet door de ontwikkeling van het communisme in de 20ste eeuw. Door de economische crisis is hij weer een ijkpunt om vat te krijgen op maatschappelijke veranderingen. Politiek filosoof Remco van Broekhoven verklaart het belang van Karl Marx in de tweede aflevering van 'Durf te Denken' bij HUMAN op woensdag 11 september.
De schrijnende reductie van mens tot productie-eenheid, het was voor Marx een gruwel. Hij beschrijft dat in Parijse Manuscripten' en in zijn hoofdwerk 'Het Kapitaal'. Voor Marx is de mens een sociaal wezen, en arbeid speelt in sociale relaties een cruciale rol. Maar in het kapitalisme is arbeid ondergeschikt aan winst. Arbeid is niet langer een wezenlijk aspect van de mens, maar de belangrijkste reden van zijn ellende. Marx spreekt van vervreemding. Hij voorzag dat mensen op een zeker moment in opstand zouden komen en een revolutie onvermijdelijk zou zijn.
Tv-college door Remko van Broekhoven
Remko van Broekhoven (1967) is politiek filosoof en docent aan de School voor Journalistiek. Hij vertelt in zijn college over Marx en diens theorie van vervreemding die hij ontwikkelde in de context van een kapitalistische maatschappij waar werken was gekoppeld aan massaproductie. In hoeverre is onze situatie nu anders? Kijk verder
Van Broekhoven laat zien hoe we Marx kunnen gebruiken om hedendaagse onrechtvaardigheid te verklaren en de problemen van massaconsumptie te duiden.
Durf te Denken
Durf te Denken is een vijfdelige reeks televisiecolleges die toegang geven tot de wijsheid van filosofen en kunnen helpen met alledaagse levensvragen.
– Lees verder in de Humanistische Canon
– Uitzending woensdag 11 september, 16.35 uur, Ned. 2. Lees meer op HUMAN