Door heel het land werden film- en gespreksavonden georganiseerd die de vragen die de films oproepen scherp neerzetten. Steeds met een nieuw panel ervarings-, maatschappelijke- en filosofische deskundigen. Een avond met diepgang en een prachtige film. Meer over de Duivelse Dilemma films en de bijbehorende essays op de site van Human.

 

DE FILMS

Geloven

Screen Shot 2019-11-26 at 15.13.02

Martine heeft een huisartsenpraktijk met veel allochtone patiënten. Bevrijd van het geloof waarmee ze zelf werd opgevoed, staat ze voor zelfbeschikking en vrije ontwikkeling voor iedereen. Zo heeft ze ook haar dochter opgevoed. Maar zal het haar lukken haar levensovertuiging trouw te blijven als Anna haar eigen weg kiest en moslima wordt?
Met o.a. Elsie de Brauw en Nina van den Berg. Een film van regisseur Mijke de Jong (Het Zusje van Katia, Joy), die samen met Jolein Laarman (Tussenstand, Onder ons) het scenario schreef.

Het grootste taboe

Screen Shot 2019-11-26 at 15.16.03

Accepteer jij afwijkende gevoelens? Of zijn er dingen die voor jou taboe zijn? We vatten de koe bij de hoorns en onderzoeken we pedofilie, misschien wel het grootste taboe dat er is.
Wat doe je als er een pedofiel in je straat komt wonen? Jaag je hem de straat uit? Of misschien negeer je hem liever. Een duivels dilemma, maar wat kun je er van leren? Wat zegt dat over jou, hoe je met je eigen taboes en afwijkingen omgaat? Het programma van de avond bestaat uit een gesprek met een panel en het publiek, een column en uiteraard kijken we de film Een tweede kans uit de Duivelse Dilemma-serie van Human.

De robot op oorlogspad

Screen Shot 2019-11-26 at 15.02.23

Technologische ontwikkelingen nemen een enorme vogelvlucht en bepalen in steeds grotere mate onze levens. Intelligente drones kunnen in de toekomst onze oorlogen gaan voeren. Maar vertrouw jij leven en dood toe aan een robot? Hoe verhoudt de mens zich tot technologie? Het programma van de avond bestond uit een gesprek met een panel en het publiek, een column en uiteraard de film ‘Drone’ uit de Duivelse Dilemma serie van Human.

Verstrengelde liefde

Screen Shot 2019-11-26 at 15.28.19

Samensmelten is onmogelijk, zelfs niet als je iemand opeet. Maar in het verlangen naar intimiteit en zorg gaan we soms over grenzen heen. In het Groninger Forum onderzochten we met filosoof Jan Drost, de auteur van Het romantische misverstand en ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma wat je eigenlijk voor een ander mag beslissen.
Het programma van de avond bestond uit een gesprek met een panel en het publiek, een column en uiteraard de film Symbiose uit de Duivelse Dilemma-serie van Human.

De vluchtkerk

Screen Shot 2019-11-26 at 16.22.55

Voormalig partijleider Jacob de Bont (Helmert Woudenberg) is solidair met de vluchtelingen en zit aan bij een laatste avondmaal. Om opnieuw aandacht te krijgen voor hun uitzichtloze situatie verzendt hij een tweet waarin hij zegt door de vluchtelingen te zijn gegijzeld.

In korte tijd ‘explodeert’ het nieuws. Amir (Bright O. Richards), leider van de vluchtelingen, is woedend. Met zijn actie criminaliseert De Bont de vluchtelingen en geeft de overheid een argument om hard in te grijpen. Hij probeert zijn fout te herstellen, maar de nieuwshype is niet meer terug te draaien.

Met de ME voor de deur tikt de tijd weg. Wat moeten ze doen?
Vier dagen voordat de uitgeprocedeerde asielzoekers in het echt de vluchtkerk moesten verlaten, speelden zij voor deze aflevering van Duivelse Dilemma’s hun laatste dag. Een bijzondere mix van feit en fictie. Een film van Paul Ruven en Kees Vlaanderen.