Lotte Noort
Beeld door: Wouter le Duc

LOTTE VAN NOORT (26) is student informatiekunde en transhumanist. “Onder transhumanisme versta ik: het zodanig verbeteren van ons mensen met behulp van technologie, dat we de natuur kunnen overstijgen en in alle opzichten sneller, slimmer en sterker worden. Alle natuurlijke beperkingen doorbreken die we als mens hebben – daar komt het op neer. Het mens-zijn heeft voor mij altijd limitaties gehad. Dan denk ik in eerste instantie aan veroudering, maar ook onze cognitieve en emotionele beperkingen vind ik jammer. Er wordt gezegd dat je daar maar mee moet leren leven, maar dat klinkt mij wat al te gemakzuchtig in de oren. Waarom ermee leren leven als je ook naar verbetering zou kunnen streven en daarvoor technologie zou kunnen inzetten?

Samen met een aantal anderen hebben mijn vriendin en ik het Institute of Exponentional Sciences opgezet, waarmee we ons mengen onder een grote internationale groep van mensen met dezelfde ideologie en filosofie. Ons doel is contacten leggen en onderzoek financieren, want er is heel veel geld nodig om de technologie te ontwikkelen die nodig is om stappen te kunnen zetten. Maar dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren, staat voor mij vast. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan; rijke mensen, zoals Peter Thiel van PayPal, investeren er veel geld in.

Goed verhaal?

Dit en andere journalistieke verhalen vind je in ons magazine HUMAN INC.

Er zijn nu nog geen behandelingen waaraan ik me zou willen onderwerpen. Daarvoor staat het onderzoek nog te veel in de kinderschoenen. Ik ben liever niet Patient Zero, ik doe geen dingen die niet uitgebreid op mensen getest zijn. Ik wil vooruitgaan, niet achteruit omdat ik iets heb ondergaan dat achteraf gezien geen goed idee bleek te zijn. Mensen vragen altijd of ik transhumanist ben geworden omdat ik bang ben voor de dood, maar dat is het niet. Ik hoop wel heel oud te kunnen worden. Meerdere honderden jaren liefst. Wat nu een standaard mensenleven is, vind ik echt te kort. Ik ben 26, stel dat ik honderd word, dan heb ik er al een kwart van mijn leven op zitten, terwijl er nog zo veel is dat ik wil meemaken! Bijvoorbeeld: via gedachten met elkaar kunnen communiceren. Iedereen ziet de wereld nu letterlijk en figuurlijk alleen door zijn eigen ogen; je kunt elkaar alleen leren kennen via traditionele communicatiemiddelen en die vind ik behoorlijk beperkt. Een uitbreiding daarvan is iets waarnaar ik erg uitkijk. Daar zouden we ook als maatschappij iets aan kunnen hebben: dat je, door iemands interne wereld te leren kennen, begrijpt hoe hij of zij tot een eigen waarheid komt.”

Liddie austin abortus

Liddie Austin

Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Profiel-pagina