Dorenda Verhaegen
Beeld door: Wouter le Duc

DORENDA VERHAEGEN (31) woont in een tiny house van 24 m2, en geeft cursussen aan mensen die dat ook willen.

“Omdat ik zo duurzaam en vrij mogelijk wil leven, woon ik samen met mijn vriend off grid in een tiny house. De systemen die wij hebben voor water en stroom zijn in aanschaf best prijzig, maar ze maken ons onafhankelijk van energiemaatschappijen, die steeds hogere prijzen vragen. Bovendien verdienen ze zichzelf op een gegeven moment terug. We hebben ons huis zelf ontworpen en gebouwd van duurzame materialen. Het is een volwaardig huis, met alleen wat minder ruimte waardoor je efficiënter kunt omgaan met energie. En het is verplaatsbaar, dus als we willen kunnen we het met alles erop en eraan ergens anders neerzetten. Misschien gaan we wel een tijdje in het buitenland wonen.Mijn vriend en ik werken allebei een stuk minder dan de gemiddelde mens. Dat kan omdat we lage vaste lasten hebben. Het moet ook, omdat er in en om ons huis altijd wel iets te doen is. Er moet hout komen voor de houtkachel, de zonnepanelen moeten worden schoongemaakt, alles moet draaiende worden gehouden. Het is veel werk, maar het mooie is dat je weet waarvoor je het doet. Dat is als je voor een baas werkt toch vaak minder het geval.

Ik probeer te leven zoals dat voor mij goed voelt. Mijn vriend staat er net zo in als ik, misschien nog wel sterker. Ik twijfel nog weleens of we niet meer zoals andere mensen zouden moeten leven. Dat heeft hij helemaal niet. Hij heeft allerlei baantjes, waaronder klussen bij mensen thuis. Als hem wordt gevraagd een badkamer te maken die hij lelijk vindt, neemt hij die klus gewoon niet aan. In die zin kan ik veel van hem leren. Ik ben opgegroeid met het idee dat je hard moet werken en geld moet verdienen. Soms knaagt het aan me: moet ik niet meer uren maken, wat water bij de wijn doen? Ik vind het heel knap als mensen fulltime kunnen werken, maar mij lukt het niet. Je zou het ook kunnen omdraaien: misschien benijden mensen mij wel omdat zij zelf ook minder zouden willen werken, maar het niet aandurven? Om zo te leven als wij moet je out of the box kunnen denken. Zoals iedereen ben ik op zoek naar mijn eigen waarheid. Voor mij is het belangrijk dat ik in ieder geval de voorwaarden voor vrije keuzes creëer. Het lijkt mij heel benauwend als ik op een flatje zou zitten en iedere maand duizend euro zou moeten ophoesten om de huur te betalen.”

Goed verhaal?

Dit en andere journalistieke verhalen vind je in ons magazine HUMAN INC.

Liddie austin abortus

Liddie Austin

Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Profiel-pagina