“Ik begrijp niet hoe ik met mijn vrijheid om te houden van wie ik wil iemand anders ongelukkig zou kunnen maken. Is dat niet nogal egocentrisch en megalomaan gedacht: dat ik mijn geluk zou moeten inperken om die ander niet ongelukkig te maken? Als je het zo erg vindt: doe dan je deur dicht en kijk er niet naar. Het is toch absurd dat je pas blij bent als iedereen om je heen net zo leeft als jij? Je geluk ligt veel dichterbij jezelf, denk ik, dan bij de buren. Het beste bewijs dat mijn manier van leven niet verkeerd is, vind ik dat ik zo gelukkig ben. Mijn kind gedijt, en als gezin hebben we het ook goed. Als je elkaar liefde gunt, kun je gelukkig zijn. Dat zou het enige doel moeten zijn in het leven: jezelf en de mensen om je heen geluk bezorgen.

Blijkbaar voelen veel mensen zich aangevallen als ik houd van wie ik wil. Ik weet niet goed waarom. Het is pure angst, die vaak wordt gevoed door een religieuze overtuiging. Ik ben zelf gelovig opgevoed en daardoor vind ik dat nog moeilijker te begrijpen. Waarom altijd de passages over verdoemenis aanhalen uit heilige teksten en niet die over de liefde, waarvan er veel meer zijn?

Rick Paul Mulligen
Beeld door: Koos Breukel

Behoefte aan medemenselijkheid?

Neem nu een gratis proefexemplaar op het magazine van Humanistisch
Verbond. Klein, bescheiden en wars van cynisme!

“De strijd voor homorechten mag niet verslappen. Het is iets waarop je alert op moet zijn en blijven. Het afgelopen jaar zat ik in twee voorstellingen waarin dit onderwerp aan de orde kwam: hoe het is om homo te zijn in Amsterdam. Er waren mensen die zeiden: ‘Hou toch eens op, jullie mogen en kunnen toch alles?’ Als je dat zegt, heb je oogkleppen op. Ja, we hebben een heleboel voor elkaar gekregen, maar dat wil niet zeggen dat er geen bushokjes worden vernield als er een reclame met twee zoenende mannen in hangt. Daar hebben heterostellen geen last van, en het is toch naar. Je kunt dat wel zeggen: je kunt niet alles hebben, maar waarom eigenlijk niet? Waarom zou ik niet alles mogen hebben wat jij ook hebt? Anders geven we toch met z’n allen toe dat de manier waarop ik leef uiteindelijk een beetje minder is. Daar wil ik vanaf. Hoe je het ook wendt of keert: een op de tien mensen is ‘anders’. Dat was al vanaf het begin der tijden zo en dat zal tot het einde der tijden zo blijven. Laten we daar eens normaal mee omgaan.”

Lees ook over de vrijheid om je eigen dood te bepalen van Henk Blanken, Fatima El Mourabit over de vrijheid om niet te geloven, Kiki Biel over baas in eigen buik en Hedy D’Ancona over de vrijheid om goed oud te worden.

Dit artikel komt uit HUMAN INC, het journalistieke tijdschrift van het Humanistisch Verbond. Meer lezen? Vraag een gratis proefexemplaar aan! 

Liddie austin abortus

Liddie Austin

Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Profiel-pagina