“In alle tijden, in alle landen raken vrouwen on-gewenst zwanger. Een kind krijgen heeft een enorme impact op je leven, en je kunt niet van iemand vragen om daar tegen haar wil aan te beginnen. Een vrouw moet zelf kunnen beslis-sen hoe ze haar leven wil vormgeven. Daarom ben ik een voorstander van het recht op abortus. Bovendien: vrouwen doen het toch, of je het verbiedt of niet. En dan gebeurt het op een onveilige manier, met alle ellende van dien. Nederland heeft internationaal gezien een laag abortuscijfer. In landen waar abortus illegaal is, is het cijfer hoger. Dus ook praktisch gezien is het slim om legale, veilige abortus te waarborgen: dan worden er uiteindelijk minder zwangerschappen afgebroken.

Bij abortusklinieken staan tegenwoordig vaak mensen te demonstreren. Ook veel vrouwen, valt mij op. Ik kan me wel iets voorstellen bij hun mening, omdat abortus een potentieel mensenleven beëindigt. Abortus is een recht waarvoor gevochten is en waarvoor we ons hard zullen moeten blijven maken. Daarnaast is het belangrijk dat er ook ruimte is voor het gevoel dat het iets verdrietigs kan zijn, zoals ik persoonlijk heb ervaren. Abortus kan heel ingewikkeld zijn. Maar dat wil niet zeggen dat de mogelijkheid er niet moet zijn.”

“Sommige mensen maken onderscheid tussen de redenen waarom iemand voor een abortus kiest. Zij vinden dat het alleen zou mogen na een verkrachting of als de vrouw ernstig ziek is. Volgens de anti-arbortusbeweging kiezen vrouwen vaak om financiële redenen voor een abortus. Dat is een misvatting. Als je onbedoeld zwanger wordt, neem je je besluit op grond van je hele situatie. Misschien ben je er niet klaar voor, ben je nog bezig met je opleiding, ben je onzeker over je relatie, heb je weinig geld, is je gezin compleet of wil je geen kinderen. Er is niet één reden, alles samen bepaalt je besluit.

Dat bewijst dat alleen de vrouw in kwestie de beslissing kan nemen. Zij is de enige die het volledige overzicht heeft. Nú geen kind willen is wat mij betreft al genoeg reden voor een abortus. Ook al ben je dertig, heb je een goede baan en een leuke relatie – als je geen kind wilt, hoef je dat ook niet te krijgen. Daar zal niet iedereen het mee eens zijn, maar in feite oordeel je dan over het leven van iemand anders. Kiezen voor een abortus is moeilijk en vaak verdrietig, maar de mogelijkheid tot kiezen geeft vrouwen en vaak ook mannen de vrijheid om hun leven zo te leiden als ze dat zelf willen.”

▲ De anti-abortusbeweging wint steeds meer terrein. Een tegengeluid is dringend nodig: humanistischverbond.nl/abortus

Lees ook over de vrijheid om je eigen dood te bepalen van Henk Blanken, Rick Paul over de vrijheid om te houden van je wilt, Fatima over de vrijheid om niet te geloven en Hedy D’Ancona over de vrijheid om goed oud te worden.

Dit artikel komt uit HUMAN INC, het journalistieke tijdschrift van het Humanistisch Verbond. Meer lezen? Neem een proefabonnement. Nu drie nummers voor 7,50 euro. Meld je hier aan.

Liddie austin abortus

Liddie Austin

Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Profiel-pagina