Een gezelschap jongeren dat een fantastisch feest vierde. Zo vatte Jorg Kennis van Jong HV Nijmegen de eerste European Humanist Youth Days (EHYD) samen die tussen 2 en 4 augustus plaatsvonden. 130 jongeren uit zo'n vijftien verschillende landen waren in Brussel om ervaringen te delen en veel lange en goede gesprekken te voeren.

Impressie door Jorg Kennis

Sophie in 't Veld (EU-parlementslid voor D66 en voorzitter HUMAN) hield een inleiding gevolgd door een lezing van de historicus Philipp Blom, die in 2012 de Socrateslezing hield voor het Humanistisch Verbond.  Blom is een kenner van de Verlichting. Hij schreef daarover het boek 'Het verdorven genootschap', één van mijn all-time favorites. Blom wees ons in een inspirerend betoog op het onderscheid tussen de gematigde en de radicale denkers.

In een relatief klein gezelschap discussieerden we verder over zijn toespraak, onder meer over het al dan niet verplichten van inentingen en de noodzaak van rituelen binnen het humanisme. Interessant – maar wellicht ook volkomen logisch – om te merken dat de aanwezige humanisten op genoeg punten met elkaar van mening verschilden.
Het leverde mooie nieuwe perspectieven op. Blom schoof na afloop van de sessie aan bij de lunch, en daar vervolgden we in een nog kleiner gezelschap de discussie. Een grote eer en een persoonlijk hoogtepuntje van het weekend.

J'accuse

J'accuse. Dat was het centrale thema van de flashmob die in zondagmiddag zou plaatsvinden op een plein in de binnenstad. In de ochtend maakten we grote vellen waarop we leuzen schreven over onhumanisische situaties en praktijken in Europa. Op het afgesproken moment verstijfde iedereen in een vooraf bedachte pose, waardoor de aandacht van omstanders en enkele aanwezige fotografen naar de teksten werd getrokken.

Verbroedering

Verreweg het mooist en indrukwekkendste aan dit weekend vond ik de vele informele momenten, in de jeugdherberg, op het veld, in de kroeg, in de kantine, in de straten van Brussel en tijdens de geweldige feestjes in de avond. Het was bijzonder opmerkelijk om te zien hoe snel het gezelschap zich met elkaar verbroederde, en hoe vrij en familiair iedereen was in de omgang. Alsof het een groep vrienden betrof die elkaar al jaren kende. En, belangrijker nog, die elkaar ook begrepen. Ik kan me niet herinneren ooit eerder in zo'n kort tijdsbestek zó veel fantastische gesprekken te hebben gevoerd, in groepjes, of één-op-één. Met name de verschillen tussen onze landen en de manier waarop er in de praktijk en in de wetgeving met verschillende humanistische principes wordt omgegaan waren geliefde en regelmatig terugkerende onderwerpen.

Het is geweldig om te zien hoe een groep intelligente en gepassioneerde jonge mensen zich het ene moment nog in een diep gesprek kan bevinden, maar binnen een mum van tijd ook alle remmen los kan gooien. Iets wat onder meer zichtbaar werd bij het spontane watergevecht rond de jeugdherberg ("that escalated quickly!"), maar natuurlijk vooral tijdens het magnifieke eindfeest op de zondagavond. Een feest van vrije mensen!

Diepe vriendschapsbanden

Het weekend was fantastisch, en de diepe vriendschapsbanden die zijn gesloten waren mede aanleiding voor een emotioneel afscheid op de maandagochtend. Sommige deelnemers zagen op tegen de terugkeer naar huis, waarbij met name de Zuid-Europeanen aangaven de vrijheden die ze hier die drie dagen hadden genoten én de aanwezigheid van gelijkgestemden, heel erg zouden missen.

De European Humanist Youth Days zullen waarschijnlijk twee-jaarlijks worden georganiseerd. Omdat de meeste aanwezigen daar niet op willen wachten, werden er al plannen gesmeed voor een "youth conference" die zou kunnen aanhaken bij het World Humanist Congress, volgend jaar in Oxford. Ik vermoed dat veel jonge humanisten nu al een vakantie naar het Britse eiland in hun agenda hebben geschreven!