Direct naar de inhoud
Word lid

De Klimaatvrijplaats

Een kleine groep mensen zet zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan. Zij dreigen uitgeput te raken. De Klimaatvrijplaats is er voor hen.

De wereld staat in brand, maar de politiek komt niet in actie. Doelen worden niet gehaald, politieke leiders spreken lege woorden. Steeds meer mensen, vooral jongeren, die de klimaatcrisis willen stoppen, voelen zich hierdoor eenzaam in hun strijd. Ze raken wanhopig, opgebrand en neerslachtig. Ze worden in hun zingeving bedreigd.

Herkenbaar? De Klimaatvrijplaats is een veilige omgeving waar je ondersteuning krijgt van professionele begeleiders en elkaar. Het is een plek waar je mentaal kunt opladen. Gezamenlijk ga je op zoek naar manieren om toch hoopvol te blijven, en de balans te vinden tussen je grote zorgen voor het klimaat en de verbinding met het hier en nu.

De 4 bijeenkomsten per reeks zijn geïnspireerd op het werk van ecofilosoof en activist Joanna Macy. Haar werk staat voor radicale verbondenheid met alle dingen in het leven.

Eerste bijeenkomst van de Klimaatvrijplaats – fotografie: Lotte Dale

Nieuwe datareeksen in 2024!

Iedere Klimaatvrijplaats bestaat uit een groep van ongeveer 20 deelnemers. We benutten graag alle plekken voor mensen die er op zitten te wachten. Als je je aanmeldt voor een ronde met een serie van 4 data dan verwachten we dat je alle bijeenkomsten aanwezig kunt zijn. Elk seizoen is er een samenkomst van een dag. Deelname aan de Klimaatvrijplaats is gratis maar niet vrijblijvend omdat we een intensief groepstraject bieden.

Klimaatvrijplaats datumreeks vijfde editie
dag 1: vrijdag 7 juni lente 2024
dag 2: vrijdag 13 sep zomer 2024
dag 3: vrijdag 22 nov herfst 2024
dag 4: vrijdag 7 mrt winter 2025
Locatie: Boxtel

Klimaatvrijplaats datumreeks zesde editie
dag 1: vrijdag 11 okt herfst 2024
dag 2: vrijdag 17 jan winter 2025
dag 3: vrijdag 18 april lente 2025
dag 4: vrijdag 27 juni zomer 2025
Locatie: Driebergen

Kan je niet op alle data van een reeks? Beantwoord ook dan alle vragen hieronder, zodat we je alvast beter leren kennen. De nieuwe startdatum(s) hoor je dan later nog van ons.

Ja, ik wil meedoen met de Klimaatvrijplaats

Over de begeleiders

Alex Lagas wist van huis uit al dat onze huidige levensstijl niet houdbaar is, maar bij de geboorte van zijn zoon voelde hij pas echt in zijn hart wat hem te doen stond. Als psychosociaal therapeut is Alex zeer ervaren in het werken aan herstel met mensen. Hij besloot zijn expertise van therapeut, opleider, trainer en supervisor ook in te zetten voor het herstel van de aarde. Alex werkt bij Phoenix Opleidingen in Utrecht en is in opleiding tot regeneratief tuinder.

Floris Alberse begeleidt directeuren en bestuurders met vragen over leven en leiderschap. Naast zijn eigen praktijk in Wageningen, is hij oprichter van Leadership for Life: Hoe leef en leid ik vanuit liefde en draag ik bij aan een florerende samenleving en planeet? ‘Ik hou van het leven in alle veelkleurigheid. Het ontroert me telkens weer als ik zie hoe mensen het contact met hun levenskracht versterken.’

Jette van Ravesteyn is een ervaren klimaatactivist en gepassioneerd over het ondersteunen van mensen die vechten voor rechtvaardigheid. Ze werkt als geestelijk verzorger in de gevangenis en heeft ervaring in de ouderenzorg en psychiatrie. Jette woont in- en bouwt zorgzame gemeenschappen. Ze heeft een Master Humanistiek, een achtergrond in permacultuur en eindeloze interesse voor mensen, systemen, bomen, planten, insecten en muziek.

Nienke van Ittersum is sinds 2013 betrokken bij diverse takken van de klimaat-en dierenrechtenbeweging. Hierin ondersteunt ze activisten om hun strijd op een gezonde manier vol te houden en geestelijke weerbaarheid op te bouwen. Daarnaast geeft ze trainingen in geweldloze communicatie aan activisten. Nienke heeft een master Humanistiek en is in haar dagelijks leven pastor in de dak-en-thuislozenopvang.

Manu Busschots is een ervaren trainer, coach, klimaatpsycholoog, duurzaam ondernemer en betrokken vader van drie kinderen. Hij startte Stichting KlimaatGesprekken en de Deep Change Academy, zodat zijn liefde voor het coachvak en persoonlijk leiderschap kon samenkomen met zijn verlangen voor een wereld vol liefde. Mensen noemen Manu vriendelijk, rustig, deskundig, doortastend en inspirerend. Hij is op zijn best als hij creatief mag werken met alles wat er is en een van zijn motto’s is: talk the walk, preach what you practice.

Vivianne Baur

Vivianne Baur heeft zeventien jaar als onderzoeker en docent op verschillende universiteiten gewerkt, waaronder de Universiteit voor Humanistiek. Daarnaast begeleidt zij sinds 2013 als bewustzijnscoach en systemisch opsteller individuen en groepen om zich (opnieuw) te verbinden met hun levenskracht. Als trainer gebruikt ze haar expertise over (morele) emoties binnen systemen, verweven samenleven en zorgen in het web van leven op aarde.

Lotte Huijing

Lotte Huijing begeleidt al vele jaren groepen en gesprekken. En dan het liefst als het echt ergens over gaat; bijvoorbeeld levensvragen of maatschappelijke kwesties. Lotte is een doorgewinterde trainer/coach en werkt nu als programmamanager Ecohumanisme. Bij de Klimaatvrijplaats komt haar wens tot uitdrukking om haar vaardigheden in te zetten daar waar de wereld ze keihard nodig heeft.

Tobias Karsten is geestelijk verzorger bij de krijgsmacht. Hiervoor was hij studentenraadsman en had hij een eigen praktijk. Mensen begeleiden om hun bronnen te (her)vinden staat centraal in zijn werk: ‘Dat wij er als mensheid vaak zo’n zooitje van maken, komt denk ik omdat we het contact met onze bronnen kwijt zijn. De aarde zelf en de verbinding die we daarmee hebben, is misschien wel de allerbelangrijkste bron.’

De Klimaatvrijplaats verdient jouw steun 

Wil jij er zijn voor de klimaatvoorhoede? Voor 100 euro kunnen wij een deelnemer een seizoen begeleiden, voor 400 euro kan iemand een heel jaar meedoen. Met jouw donatie ondersteun jij de voorhoede en daarmee de strijd voor duurzame wereld.

Eerste bijeenkomst van de Klimaatvrijplaats – fotograaf: Lotte Dale

Over het Humanistisch Verbond 

Het Humanistisch Verbond is een expert op het gebied van zingeving. We hebben een rijke traditie in het ondersteunen van mensen die levensveranderende en soms ontwrichtende gebeurtenissen ervaren. Met onze expertise kunnen wij er ook zijn voor de klimaatvoorhoede, zodat zij niet opgebrand raken. Ze zijn onmisbaar in onze klimaatstrijd.

Vind je dit een goed initiatief en ken je iemand die wel wat ondersteuning kan gebruiken? Deel De Klimaatvrijplaats met iedereen die geïnteresseerd kan zijn – als deelnemer of donateur. Alle hulp is welkom!

Ja, ik doe een eenmalige donatie aan de Klimaatvrijplaats

Het bedrag dat je doneert, wordt geoormerkt en komt volledig ten goede aan de ondersteuning van klimaatactivisten via de Klimaatvrijplaats. Het steunen van klimaatactivisten is onderdeel van ons programma Ecohumanisme.

Veelgestelde vragen

 • Voor wie is de Klimaatvrijplaats precies?

  In principe is iedereen welkom die zich inzet om de klimaatcrisis in te perken. Je bent bijvoorbeeld werkzaam voor een milieuorganisatie of vrijwillig actief bij een burgerinitiatief, of je plant zoveel mogelijk bomen. We streven naar een diverse groep activisten uit verschillende hoeken van de klimaatbeweging. Je bent bereid om te reflecteren, je emoties te delen en andere deelnemers te steunen. We nemen contact met je op voor een intake om tot een diverse groep te komen.

 • Hoe kom ik bij de locatie van de Klimaatvrijplaats?

  Locatie: een plek in het bos in midden Nederland. Je ontvangt vooraf een routebeschrijving van ons. We brengen deelnemers uit dezelfde regio vooraf met elkaar in contact, zodat je eventueel kunt carpoolen. Kom je met de trein, dan proberen we onderling te regelen dat iemand je ophaalt bij een nabijgelegen treinstation.

 • Hoe zit het met eten bij de Klimaatvrijplaats? Is de lunch vegan? Kan ik een voedselintolerantie of allergie doorgeven?

  Ja, de lunch is vegan. Als er ingrediënten zijn die je niet kunt eten, door een voedselintolerantie of allergie, dan kun je dit later nog doorgeven. Dan zorgen wij voor een passend alternatief.

 • Moet ik voor de lunch betalen? Of krijg ik die gratis aangeboden?

  Deelname aan de Klimaatvrijplaats is gratis. Ook de uitgebreide vegan lunch die bij de Klimaatvrijplaats wordt geserveerd, krijg je gratis aangeboden. Dit is onze manier om er te kunnen zijn voor de klimaatvoorhoede.

 • Het lukt mij (misschien) niet om alle dagen aanwezig te zijn. Kan ik dan toch meedoen?

  Voor het proces is het fijn als het lukt om alle dagen aanwezig te zijn. De data voor de tweede reeks worden nog bekend gemaakt. Meld je alvast aan voor de interesselijst, dan ontvang je een mailtje van ons zodra de nieuwe data bekend zijn en je je kunt aanmelden.

 • Ik heb een inhoudelijke vraag. Bij wie kan ik terecht?

  Neem bij vragen over de inhoud contact op met programmamanager Lotte Huijing, door te mailen naar [email protected]

 • Als ik doneer via deze pagina, komt mijn bedrag dan volledig ten goede aan dit initiatief?

  Ja, het bedrag dat je via deze pagina doneert, wordt geoormerkt.  Wij zorgen ervoor dat het bedrag volledig ten goede komt aan de ondersteuning van klimaatactivisten via de Klimaatvrijplaats. Het steunen van klimaatactivisten is onderdeel van ons programma Ecohumanisme. Dankzij onze leden en donateurs is dit werk mogelijk. Wil je ons maandelijks steunen als lid, waarmee je ook andere acties steunt voor een vrije en humane samenleving? Sluit je aan bij de groeiende humanistische beweging!

 • Wat doet het Humanistisch Verbond, waar staan jullie voor?

  Vrij denken, samen leven. Dat is waar het Humanistisch Verbond voor staat. Een menswaardige samenleving, waarin iedereen mee kan denken en doen. En waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.  Met onze programma’s en campagnes zetten we ons hier voor in: door actie te voeren of door te lobbyen, maar ook met bijvoorbeeld cursussen en evenementen. Lees hier meer over wat we doen.

 • Ik heb een andere vraag die hier niet bij staat

  Laat het weten, stuur een mail met je vraag naar [email protected]. Dank alvast!

Het Humanistisch Verbond en klimaatverandering

De Klimaatvrijplaats maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

We bieden perspectief

In onze zorgen over het klimaat is het belangrijk om hoopvol te blijven. Maar hoe doe je dat? Op deze verdiepingsdag helpen we je op weg.

 

We komen op voor klimaatactivisten

Eerste bijeenkomst van de Klimaatvrijplaats – fotografie: Lotte Dale

We gaan de verbinding aan: seizoensvieringen

Seizoensviering: vier de zomer @ Lotte Dale

We gaan de verbinding aan: Humanistisch Wandelen

Deel deze pagina

Laatste nieuws

 • Rapport rechtsstaat

 • Niet zomaar Europese verkiezingen

 • Artificiële Intelligentie vs. Humanisme

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.