Direct naar de inhoud
Word lid

De Klimaatvrijplaats

Een kleine groep mensen zet zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan. Zij dreigen uitgeput te raken. De Klimaatvrijplaats is er voor hen.

De wereld staat in brand, maar de politiek komt niet in actie. Doelen worden niet gehaald, politieke leiders spreken lege woorden. Steeds meer mensen, vooral jongeren, die de klimaatcrisis willen stoppen, voelen zich hierdoor eenzaam in hun strijd. Ze raken wanhopig, opgebrand en neerslachtig. Ze worden in hun zingeving bedreigd.

Herkenbaar? De Klimaatvrijplaats is een veilige omgeving waar je ondersteuning krijgt van professionele begeleiders en elkaar. Het is een plek waar je mentaal kunt opladen. Gezamenlijk ga je op zoek naar manieren om toch hoopvol te blijven, en de balans te vinden tussen je grote zorgen voor het klimaat en de verbinding met het hier en nu.

In 2023 gaat het om 4 bijeenkomsten geïnspireerd op het werk van ecofilosoof en activist Joanna Macy. Haar werk staat voor radicale verbondenheid met alle dingen in het leven. Elk seizoen is er een samenkomst van een dag.

De eerste reeks Klimaatvrijplaats-bijeenkomsten is gestart in februari 2023, deze was rap volgeboekt! Was je te laat met aanmelden voor de eerste reeks? Goed nieuws: er zijn nieuwe series van 4 bijeenkomsten per reeks. Deelname aan de Klimaatvrijplaats is gratis.

Eerste bijeenkomst van de Klimaatvrijplaats – fotografie: Lotte Dale

Over de begeleiders

Vivianne Baur heeft zeventien jaar als onderzoeker en docent op verschillende universiteiten gewerkt, waaronder de Universiteit voor Humanistiek. Daarnaast begeleidt zij sinds 2013 als bewustzijnscoach en systemisch opsteller individuen en groepen om zich (opnieuw) te verbinden met hun levenskracht.

Lotte Huijing begeleidt al vele jaren groepen en gesprekken. En dan het liefst als het echt ergens over gaat; bijvoorbeeld levensvragen of maatschappelijke kwesties. Lotte is een doorgewinterde trainer/coach en werkt nu als programmamanager Ecohumanisme. Bij de Klimaatvrijplaats komt haar wens tot u

Nieuwe reeksen van de Klimaatvrijplaats

Er komen nieuwe reeksen van de Klimaatvrijplaats in 2024. Heb je interesse om mee te doen? Vul hieronder je naam en andere gegevens in, dan ontvang je een mailtje van ons zodra de nieuwe data bekend zijn en je je kunt aanmelden.

De Klimaatvrijplaats verdient jouw steun 

Wil jij er zijn voor de klimaatvoorhoede? Voor 100 euro kunnen wij een deelnemer een seizoen begeleiden, voor 400 euro kan iemand een heel jaar meedoen. Met jouw donatie ondersteun jij de voorhoede en daarmee de strijd voor duurzame wereld.

Eerste bijeenkomst van de Klimaatvrijplaats – fotograaf: Lotte Dale

Over het Humanistisch Verbond 

Het Humanistisch Verbond is een expert op het gebied van zingeving. We hebben een rijke traditie in het ondersteunen van mensen die levensveranderende en soms ontwrichtende gebeurtenissen ervaren. Met onze expertise kunnen wij er ook zijn voor de klimaatvoorhoede, zodat zij niet opgebrand raken. Ze zijn onmisbaar in onze klimaatstrijd.

Vind je dit een goed initiatief en ken je iemand die wel wat ondersteuning kan gebruiken? Deel De Klimaatvrijplaats met iedereen die geïnteresseerd kan zijn – als deelnemer of donateur. Alle hulp is welkom!

Ja, ik doe een eenmalige donatie

Veelgestelde vragen

 • Voor wie is de Klimaatvrijplaats precies?

  In principe is iedereen welkom die zich inzet om de klimaatcrisis in te perken. Je bent bijvoorbeeld werkzaam voor een milieuorganisatie of vrijwillig actief bij een burgerinitiatief, of je plant zoveel mogelijk bomen. We streven naar een diverse groep activisten uit verschillende hoeken van de klimaatbeweging. Je bent bereid om te reflecteren, je emoties te delen en andere deelnemers te steunen. We nemen contact met je op voor een intake om tot een diverse groep te komen.

 • Hoe kom ik bij de locatie van de Klimaatvrijplaats?

  Locatie: een plek in het bos in midden Nederland. Je ontvangt vooraf een routebeschrijving van ons. We brengen deelnemers uit dezelfde regio vooraf met elkaar in contact, zodat je eventueel kunt carpoolen. Kom je met de trein, dan proberen we onderling te regelen dat iemand je ophaalt bij een nabijgelegen treinstation.

 • Hoe zit het met eten bij de Klimaatvrijplaats? Is de lunch vegan? Kan ik een voedselintolerantie of allergie doorgeven?

  Ja, de lunch is vegan. Als er ingrediënten zijn die je niet kunt eten, door een voedselintolerantie of allergie, dan kun je dit later nog doorgeven. Dan zorgen wij voor een passend alternatief.

 • Moet ik voor de lunch betalen? Of krijg ik die gratis aangeboden?

  Deelname aan de Klimaatvrijplaats is gratis. Ook de uitgebreide vegan lunch die bij de Klimaatvrijplaats wordt geserveerd, krijg je gratis aangeboden. Dit is onze manier om er te kunnen zijn voor de klimaatvoorhoede.

 • Het lukt mij (misschien) niet om alle dagen aanwezig te zijn. Kan ik dan toch meedoen?

  Voor het proces is het fijn als het lukt om alle dagen aanwezig te zijn. De data voor de tweede reeks worden nog bekend gemaakt. Meld je alvast aan voor de interesselijst, dan ontvang je een mailtje van ons zodra de nieuwe data bekend zijn en je je kunt aanmelden.

 • Ik heb een inhoudelijke vraag. Bij wie kan ik terecht?

  Neem bij vragen over de inhoud contact op met programmamanager Lotte Huijing, door te mailen naar [email protected]

 • Als ik doneer via deze pagina, komt mijn bedrag dan volledig ten goede aan dit initiatief?

  Ja, het bedrag dat je via deze pagina doneert, wordt geoormerkt.  Wij zorgen ervoor dat het bedrag volledig ten goede komt aan de ondersteuning van klimaatactivisten via de Klimaatvrijplaats. Het steunen van klimaatactivisten is onderdeel van ons programma Ecohumanisme. Dankzij onze leden en donateurs is dit werk mogelijk. Wil je ons maandelijks steunen als lid, waarmee je ook andere acties steunt voor een vrije en humane samenleving? Sluit je aan bij de groeiende humanistische beweging!

 • Wat doet het Humanistisch Verbond, waar staan jullie voor?

  Vrij denken, samen leven. Dat is waar het Humanistisch Verbond voor staat. Een menswaardige samenleving, waarin iedereen mee kan denken en doen. En waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.  Met onze programma’s en campagnes zetten we ons hier voor in: door actie te voeren of door te lobbyen, maar ook met bijvoorbeeld cursussen en evenementen. Lees hier meer over wat we doen.

 • Ik heb een andere vraag die hier niet bij staat

  Laat het weten, stuur een mail met je vraag naar [email protected]. Dank alvast!

Het Humanistisch Verbond en klimaatverandering

De Klimaatvrijplaats maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

We bieden perspectief

In onze zorgen over het klimaat is het belangrijk om hoopvol te blijven. Maar hoe doe je dat? Op deze verdiepingsdag helpen we je op weg.

 

We komen op voor klimaatactivisten

Eerste bijeenkomst van de Klimaatvrijplaats – fotografie: Lotte Dale

We gaan de verbinding aan: seizoensvieringen

Seizoensviering: vier de zomer @ Lotte Dale

We gaan de verbinding aan: Humanistisch Wandelen

Deel deze pagina

Laatste nieuws

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.