"Het is bekend dat migranten conservatiever zijn dan de thuisblijvers. Van de migrantenkinderen verwacht ik wat meer liberalisme", schrijft Marko Fehres (lid van het Humanistisch Verbond) in een gastblog.

Het vrome volk is de titel van het boek van Maarten ’t Hart uit 1974 waarin hij afrekent met het gereformeerde milieu waar hij uit voortkomt. Het zal de rode draad in zijn werk blijven. Met humor, relativeringsvermogen en een gouden pen beschrijft hij de hypocriete godvrezende personen uit zijn jeugd. Het heden doet mij onwillekeurig aan zijn werk denken, alleen met een andere religie, de islam. Ik weet dat ik me daarmee op glad ijs begeef, want voordat je het weet word je in de PVV- hoek gezet of sta je op iemands tenen. Toch ben ik op zoek naar de hedendaagse Maartjes en Maartens, die uit het wedstrijdje vroomheid durven stappen. Het is bekend dat migranten conservatiever zijn dan de thuisblijvers. Van de migrantenkinderen verwacht ik wat meer liberalisme. Het kiezen voor je familie en geloofsgenoten is in mediterrane landen gebruikelijk. Je stemt op familie ongeacht of de partij waar het familielid lid van is je aanspreekt. Het is ook het enige waar je op kan bouwen als je zonder werk komt, ziek wordt of anderszins hulp nodig hebt. Je woont immers niet in een verzorgingsstaat, dus zonder familie ga je dood. De afwezigheid van basisvoorzieningen lijkt me niet bevorderlijk voor een democratiseringsproces.

Want als jouw familie het goed heeft, waarom zou je je druk maken? Ik vermoed dat dit bij discriminatie op de arbeidsmarkt ook een rol speelt. Werkgevers vragen zich immer af waar de loyaliteit van hun werknemers zal liggen. Kun je ook vroom moslim zijn zonder hoofddoek of baard? Voorbeelden van cultureel conservatisme zoals ik het ben tegengekomen zijn: Een meisje van 8 jaar oud met een strak zwart hoofddoekje om (‘dat wil ze zelf’).
Jongensbesnijdenis, er is geen enkele medische noodzaak toe, het is een slechts pijnlijk inauguratieritueel. Gearrangeerde huwelijken, de emancipatie komt tot stiltand. Genderongelijkheid, vaders die hun zoons voortrekken.

Marko Fehres bij de wereld draait doorEn homoseksualiteit bestaat alleen stiekem. Kinderen van ouders die in Nederland geboren zijn, komen met een taalachterstand in groep 1, omdat er thuis geen Nederlands met ze wordt gesproken. Preutsheid, ouders die protesteren tegen het geven van seksuele voorlichting in groep 8. Terwijl dat toch gewoon in de kerndoelen van het primair onderwijs staat. Kun je nog stellen dat je een voorstander van integratie bent, als je je kind voor een islamitische school aanmeldt? Maartjes en Maartens, jullie zullen het niet gemakkelijk hebben, ik wens jullie veel moed.


Marko Fehres
Oud-opbouwwerker in Den Haag

 

Foto door: Blue News, via Flickr.com