Agressie, botheid, dikke ikken en polarisatie alom. Het is een hardnekkig beeld van Nederland nu. Kijk je met een andere blik dan zie je ook dat we misschien veel liever zijn dan we denken. Het winternummer van HUMAN laat mensen zien die naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen en ‘de boel bij elkaar houden’.

Knokpartijen op voetbalvelden, vechtscheidingen, polarisatie tussen bevolkingsgroepen, landen in slepende burgeroorlogen. De wereld kan niet zonder bruggenbouwers en brandjesblussers: de scheidsrechters, de mediators of theedrinkende wijkagenten als Metin Yildiz. Hij doet als wijkagent in Rotterdam-West (vanaf p. 35) de hele dag niks anders dan brandjesblussen en bruggenbouwen. Meer precies, door te kletsen met de ouderen, te sporten met de jongeren en eindeloos veel kopjes thee te drinken. “Niks mis mee”, zegt hij. Hij merkt hoe de laatste jaren het klimaat is verhard, hoe steeds vaker wordt gedacht dat alle allochtonen terroristen zijn. Hoe zwaar zijn taak hem soms ook valt, hij probeert in gesprek te blijven met iedereen, want dat is het enige tegengif.

Hoofdinterview

Schrijfster en actrice Nazmiye Oral heeft het ergste gedaan wat haar moeder zich kon bedenken: ze heeft afstand genomen van haar islamitische geloof. Toch stonden moeder en dochter samen in een voorstelling waarin ze op zoek gaan naar hun verschillen, maar ook naar wat hen verbindt. Nazmiye: “Ik doe haar pijn uit liefde, ik wil juist dichter bij haar komen", vertelt Oral in het interview aan Arjan Visser.

Lees het nummer van Human online via Issue

Human elk kwartaal op de mat?

Word dan lid van het Humanistisch Verbond voor nog een 6 euro per maand.

Daarnaast:

– Ontvangt u kortingen op evenementen, publicaties en curussen

– Heb je – als lid van een vereniging – inspraak in het inhoudelijk beleid van het Humanistisch Verbond

– Blijf je altijd op de hoogte van het laatste humanistische nieuws via de Nieuwsbrief en website

Beeld: Jacqueline van den Heuvel
Links op de foto. Metin Yildiz.