De wet wordt in Engeland bestempeld als controversieel, terwijl er in het Schotse parlement geen sprake was van een nek-aan-nek race: het wetsvoorstel werd aangenomen met 86 stemmen voor en 39 stemmen tegen. Sinds de decentralisatie van Schotland in 1998 heeft Engeland vetorecht, maar dit is nooit eerder gebruikt.

transgenderwet schotland

De polarisatie rondom transgender rechten is groot in Engeland. De lhbtiq+ gemeenschap en hun bondgenoten vrezen dat transgender personen door conservatieven als politieke speelbal worden ingezet om kiezers te winnen. Op basis van ongefundeerde angsten en misinformatie wordt zelfbeschikking van een uiterst kwetsbare groep onthouden en misbruikt als politiek middel.

Schijntegenstellingen

Een verontrustende ontwikkeling die we ook hier herkennen. De Nederlandse Transgenderwet, vergelijkbaar met het Schotse wetsvoorstel, maakt onder tegenstanders een hoop angstbeelden over eventuele gevolgen los die zelfs onze Tweede Kamer binnendringen. Wij spreken ons uit tegen de schijntegenstellingen die worden opgeroepen tussen (cisgender) vrouwen en transgender personen onder het mom van veiligheid. De VN-rapporteur voor de mensenrechten van lhbti-personen stelt in glasheldere bewoordingen dat er geen bewijs ofwel aanleiding is om te geloven dat de wet misbruikt zal worden door kwaadwillenden. Angstbeelden zijn volgens hem gebaseerd op anekdotes die vaak voortkomen uit discriminerende stereotypen over transgender en genderdiverse mensen, in het bijzonder trans vrouwen. Wij roepen de Tweede Kamer op om de Transgenderwet te steunen. Laten we samenwerken aan een inclusieve samenleving, met erkenning van en zelfbeschikking voor iederéén.

  • Bekijk onze oproep naar Kamerleden om de Transgenderwet te steunen 
  • Lees ons interview met Marein Zwama over het belang van de Transgenderwet voor trans personen 
  • Meer weten over (trans)gendervraagstukken? Vergroot je bewustwording: lees hier de verhalen van Yvo, Micha en Freya

Het Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond is de vereniging voor vrijdenkers. Voor mensen die vragen durven stellen en niets als vanzelfsprekend aannemen. Mensen zonder vastgespijkerde dogma’s dus, maar met een open en vrije geest.

In het genderdebat herkennen we vrijdenkers die zich niet laten vastleggen in welke rol dan ook. Wij staan voor gelijkheid, verbinding, dialoog en openheid. We stimuleren het vrijdenken waardoor we voorbij hokjes, vaste kaders en vooroordelen kunnen kijken. Daarom hebben we Het Gendergesprek ontwikkeld: gesprekskaarten om genderhokjes mee te doorbreken. Ga jij het gesprek aan?

elena van hattum

Elena van Hattum

Medewerker Campagne en Communicatie

Elena van Hattum is medewerker bij ons Campagne en Communicatie team. Ze focust zich vooral op de thema’s Genderidentiteit en …
Profiel-pagina