De opvattingen van de paus over seksualiteit en condoomgebruik reiken verder dan zijn eigen kerk. En het Vaticaan heeft onterecht een aparte status in de wereld, zei voorzitter Boris van der Ham in het KRO / NCRV-tvprogramma `Debat op 2´. Dat ging in op het aftreden van de paus en de positie van geloof in onze samenleving.
Van der Ham ging onder meer in debat met RK-priester Antoine Bodar. "De ideeën van de paus over seksualiteit, over condoomgebruik en zijn trage reactie op de misbruikschandalen vervreemden veel gelovigen en niet-gelovigen van de Rooms-Katholieke kerk. Ik vind dat rooms-katholieken daar allereerst zelf over in debat moeten met elkaar.
Maar als humanist maak ik vooral bezwaar dat de paus en het Vaticaan buitengewoon veel invloed hebben in de wereld doordat ze een aparte status bij de Verenigde Naties hebben, en in veel landen een diplomatieke status (Het concordaat regelt de rol van religie en staat in verschillende landen, zoals Italië, Red.). Dat is echt niet meer van deze tijd", aldus Van der Ham.
Bodar verdedigde de uitspraken van de paus door te stellen dat de paus in abstracties moet praten, om het ideaal van de kerk te formuleren, zoals het ideaal van het huwelijk. Van der Ham stelde dat juist die onduidelijkheid zo schadelijk is. "Een vrijzinnige gelovige interpreteert het weer anders dan een conservatieve. Wees duidelijk."
Homoseksualiteit
De jongere katholieken in het publiek gingen scherp in debat met onder meer Tom Roes, de oprichter van ontdopen.nl en ook de homoseksuele leraar Duran Renkema. Zij ergerden zich aan de opvattingen van de paus over de homoseksualiteit. Renkema: "Ik kan wel denken, laat maar het is een oude man in een jurk, maar de effecten van zijn uitspraken op onderdrukking van homoseksuelen in Uganda bijvoorbeeld, zijn behoorlijk groot."
Bekijk de uitzending
Vorige week Boris van der Ham ging in debat bij Schepper & Co aan tafel over Religie achter de voordeur.