Afgelopen weekend kwamen humanisten uit verschillende werelddelen bijeen tijdens de IHEU-conferentie in de Roemeense hoofdstad Boekarest. “Het was zeer indrukwekkend te zien welke strijd hier nog gevoerd wordt voor rechten die wij als vanzelfsprekend beschouwen”, schrijft voorzitter Boris van der Ham in zijn blog.

 

 

Boekarest. Als 19-jarige student was ik er voor het laatst geweest. De wonden van de communistische dictatuur van Ceaucescu waren toen nog vers. De stad was vies, beroofd en grauw. Bij aankomst in de stad was het verschil met 20 jaar geleden meteen te merken. Het was er moderner geworden, vriendelijk en opgeruimd. Het megalomane paleis van Ceaucescu in het centrum van de stad was inmiddels omgedoopt tot het nieuwe Roemeense parlement. Een deel van onze conferentie vond er plaats.

 

Er is veel te doen

 

Maar lang niet alles is verbeterd. De Roemenen vertelden dat de inhoud van het onderwijs nog sterk wordt beheerst door de orthodoxe Roemeense kerk. In sommige schoolboeken wordt zelfs onderwezen dat een natuurramp je eigen schuld is ‘als je niet voldoende bid’. Erger is de wetgeving en de prakrijk richting andersdenkenden, homo’s en vrouwen. Een van de Roemenen zei: “Het is erg lonend om humanist in mijn land te zijn, want er is erg veel te doen.”

 

Het was zeer indrukwekkend te zien welke strijd hier nog gevoerd wordt voor rechten die wij inmiddels als vanzelfsprekend beschouwen. Ook was ik zeer verrast door de grote groep jonge mensen die hier hun nek uitsteken. Zij zagen het als een enorme morele steun dat de Europese en wereldwijde humanisten dit keer in hun land bijeenkwamen. Deze steun viel de media ook op. In alle belangrijke tv-journaals werd verslag gedaan van onze conferentie.

 

Solidariteit voor humanisten

 

Die solidariteit is belangrijk. We doen het in Roemenie, maar ook voor andere humanisten, agnosten, vrijzinnigen en atheïsten die in nog veel moeilijker situaties opereren, zoals in de Arabische wereld en Afrika.

 

Ook ben ik zeer trots dat Rein Zunderdorp is gekozen in het bestuur van de internationale humanisten (IHEU). Hij is als voormalige voorzitter van het Humanistisch Verbond in Nederland een geweldige strategische kracht die de stem van het Humanisme internationaal kan versterken. Wij gaan hem vanuit Nederland daar graag in bijstaan. Vindt u deze internationale solidariteit ook belangrijk?
En bent u nog geen lid van het Humanistisch Verbond? Wordt dan nu lid

 

Meer weten?

 

Boris van der Ham hield een toespraak over de uitdagingen van het Humanisme in West-Europa over de uitdagingen van het Humanisme in West-Europa.
Lees voor meer verslagen en informatie op de site van de IHEU