Dinsdag 1 juni stond op het Plein bij het Binnenhof het restaurant Alleen is oké, met alleen maar tafeltjes voor 1. Wat stond er op het menu? Alles wat in Nederland duurder is voor alleenstaanden: van afvalstofheffing, erfbelasting tot aan de kosten van een maaltijdpakket van Hello Fresh. Een alleenstaande betaalt bijvoorbeeld 71% meer voor afvalstofheffing. Politici en voorbijgangers konden ‘uit eten’ met alleenstaanden om te horen op welke manier zij in Nederland worden gediscrimineerd.

Petitie: alleen is oké

Marjon Moed
Marjon Moed – Fotograaf: Mariska Kerpel

Al decennialang benadelen de overheid en het bedrijfsleven alleenstaanden. Het gezin staat centraal. Terwijl Nederland 3,1 miljoen eenpersoonshuishouden telt en in 2048 bijna 1 op de 4 mensen alleenstaand is (Bron: CBS). Het is hoog tijd dat de overheid en het bedrijfsleven iedereen economisch gelijk behandelt.

“Ik begrijp niet waarom partners samen voor een goedkoper tarief mogen sporten, maar twee vrienden niet,” aldus initiatiefnemer Marjon Moed. “Zij krijgen allebei een eigen pas. En waarom mag je wel belastingvrij geld nalaten aan een partner, maar niet aan een vriend? Terwijl alleenstaanden wel meebetalen aan het nabestaandenpensioen van partners en aan kinderbijslag. Ik wil niemand iets afnemen, maar vraag wel om wederkerige solidariteit!”

Demonstranten vragen tijdens deze actie aandacht voor de petitie: alleen is oké. De petitie telt al ruim 13.000 ondertekenaars. Initiatiefnemer Moed biedt deze samen met Humanistisch Verbond en CISA binnenkort aan de bekendste vrijgezel van Nederland aan: premier Rutte.

 

VRIJ OM JEZELF TE KUNNEN ZIJN

Het Humanistisch Verbond staat voor een samenleving waarin je vrij bent om te kiezen wie je lief wilt hebben, hoe je wilt leven en hoe je wilt sterven. Wanneer de vrijheid om te kiezen in het geding is, laten wij van ons horen. Dat doen we met lobby en thema’s te agenderen zoals de ongelijke behandeling van alleenstaanden en de erkenning van meerouderschap.  Ons werk is mogelijk dankzij de steun van leden en donateurs.

Wij staan voor een vrije en humane samenleving. Voor vrijheid heb je elkaar nodig. Sluit je vandaag nog aan.