Nadenken over de dood, de meeste mensen doen dat liever niet. Of weten uw vrienden en familie wel wat uw wensen zijn als u zult overlijden? Hersenonderzoeker prof. Dick Swaab pleit in de bestseller `Wij zijn ons brein´ voor een `Uitburgeringscursus´. Op maandag 22 augustus zendt HUMAN het tv-programma ‘Uitburgeren doe je zo’ uit dat gepresenteerd wordt door Swaab.


Het doel hiervan is dat elke Nederlander zich rekenschap geeft van zijn eigen levenseinde. Swaab ziet het nadenken over en vastleggen van belangrijke zaken rondom de dood als wezenlijk voor onszelf en onze naasten. Het is onlosmakelijk verbonden met levenskunst en verantwoord burgerschap. Zoals de wijsgeer Seneca al zei: “Bij een goed leven hoort een goede dood.”

Dr. Swaabs UITBOX

Centraal in het programma staat “Dr.Swaabs UITBOX”. Verschillende mensen, onder meer, uit de uitvaartbranche, vertellen wat zij zelf in deze UITBOX zouden doen. Wat willen zij dat hun naasten erin aantreffen? En waarom? Van de soundtrack bij de begrafenis tot een afscheidsbrief voor een geliefde, alles is mogelijk.

Jouw UITBOX

Op de Facebookpagina Mijn UITBOX  is te zien hoe mensen hun UITBOX vullen. En u kunt daar natuurlijk ook zelf mee gaan beginnen.

Samenwerking

Uitburgeren is een samenwerking tussen HUMAN en het Humanistisch Verbond.

De UITBOX wordt speciaal voor ‘Uitburgeren doe je zo’ ontworpen door de Nederlandse topontwerpster Wieki Somers.