Bezoekers van activiteiten in het kader van Wereldhumanismedag zullen dit jaar gevolgd worden door middel van wifi-tracking. Op deze manier ontstaat een beeld van hun moreel kompas en kunnen in de toekomst activiteiten op maat worden georganiseerd.
Wereldhumanismedag zal dit jaar in het teken staan van technologische ontwikkelingen en de invloed die zij hebben op ons dagelijks bestaan. Een unieke gelegenheid om wifi-tracking te introduceren, aldus Albert van Diepen, als ICT-er verbonden aan de organisatie van de dag. Meetapparatuur, bevestigd in de diverse locaties, maakt contact met de smartphones van de bezoekers. Uit de bezochte workshops en lezingen vormen algoritmen een profiel van hen. Dit wordt gecombineerd met gegevens die al bij Google bekend waren. Zo ontstaat een nauwkeurig beeld over hoe zij in het leven staan.
Vanaf zijn woonadres, Eisenhowerplantsoen 355 te Heerhugowaard, geeft Van Diepen tekst en uitleg. “Met dit systeem kunnen we het moreel kompas van iedere bezoeker scherp in beeld brengen. De lezingen en workshops die hij bijwoont, zeggen immers iets over de persoon. Niet alleen kunnen wij daarop activiteiten afstemmen, ook kunnen we kijken of hij gezien zijn levenswandel en keuzes nog wel op zijn plaats is binnen het Humanistisch Verbond.”
Van Diepen: “Stel. Een bezoeker woont de workshop ‘creativiteit en technologie’ bij en bekijkt de documentaire ‘Drone’. Aanvullende Googlegegevens laten zien dat hij vaak bij boekwinkels science fiction-literatuur aanschaft. Hieruit ontstaat het beeld van obsessie voor en misschien zelfs verheerlijking van oorlogen met futuristische middelen. Hierop kun je inspelen door hem regelmatig uitnodigingen te sturen voor lezingen en cursussen over geweldloze communicatie.”
Het systeem is niet nieuw in levensbeschouwelijke kringen. Sommige kerken maken al enige jaren gebruik van Googleprofielen, gemaakt op basis van wifi-tracking om zo een beeld te krijgen van hun gemeenteleden. Van Diepen: “Liturgieën zijn tegenwoordig op maat gemaakt. Tussen de psalmen en gezangen door kan een kerkganger zomaar een advertentie van de suikervrije variant van zijn favoriete pepermunt aantreffen. Wifi-tracking is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Het HV kon eigenlijk niet meer achterblijven.”
De ICT-er begrijpt dat de toepassing van de technologie op weerstand kan stuiten. “Alles wat nieuw is, is eng. Mensen zijn misschien bang dat hun privacy wordt aangetast, maar verder dan wat persoonlijke gegevens gaan we echt niet. En uiteindelijk gaat het ons erom de bezoeker van dienst te zijn. En wie echt niet wenst te worden gevolgd tijdens zijn bezoek aan Wereldhumanismedag, kan natuurlijk gewoon zijn mobiele telefoon thuislaten. ”
Satirische blog van Steven van der Jagt (actief bij Jong HV en tevens schrijver van blogs voor de humoristische nieuwssite De Speld).