Na ruim twee jaar is Nederland weer het podium voor een groot evenement voor internationale jonge humanisten, de European Humanist Youth Days (EHYD)! Van 29 tot en met 31 juli komen ongeveer 100 jonge humanisten samen in Utrecht. "Welke waarden kunnen ons  als zo'n een diverse groep in beweging  zetten."

Door Lennart Kolenberg

Vier dagen tot de European Humanist Youth Days! Tijd voor een rondje langs de sprekers. Waar ga je het over hebben op een driedaags internationaal congres voor jonge humanisten uit heel Europa? Dat was een vraag die ons lang bezig heeft gehouden. Want er is zo'n breed scala aan sprekers, werkvelden, achtergronden, met heel diverse ideeën. Welke lijn moet iedereen volgen?

Verwant

Toen ik in 2011 het World Humanist Congress in Oslo bezocht, gaf (toenmalig) voorzitter van IHEU Sonja Eggerickx de openingsspeech. Zij begon met de woorden: “My dear humanist friends, atheists, secularists, agnostics, laïque, sceptics, rationalist friends: Welcome!”. Die woorden zijn altijd bij me blijven hangen. Al die mensen die samen waren gekomen en die zichzelf op zoveel verschillende manieren definieerden, maar die als gemeenschappelijke factor hadden dat ze samen kwamen. Zij voelden zich verwant. Aan wie? Aan wat?

Zo ontstond bij ons het idee om EHYD te laten gaan over de waarden die ons samenbrengen. Niet wélke waarden ons samenbrengen, juist dát het waarden zijn die ons hier gebracht hebben. Wat zijn die waarden die maken dat we ons aangetrokken voelen om in zo’n diverse groep samen te komen? Die vraag staat centraal dit weekend: Moved by Values.

Beweging

Tolerantie, recht op vrijheid van geloof, vrijheid van meningsuiting, zingeving. Het zijn allemaal mogelijke antwoorden. Het zijn de waarden die ons in beweging zetten, die ons samen laten zijn, die ons inspireren.

En daar gaan ook de sprekers op in. Welke waarden bewegen hen: in hun filosofie, hun wetenschapsoefening en daarbuiten? Gerty Lensvelt-Mulders, rector van de Universiteit voor Humanistiek, gaat in op de rol van humanistische waarden in de 'harde' wereld van wetenschappelijk onderzoek. De gevluchte Bengaalse bloggers vertellen over wat hen dreef tot zulke grote opoffering, van hun huis, hun land en soms zelfs hun leven.

Voorbeelden

Joachim Duyndam gaat in zijn sessie in op de vraag hoe inspirerende mensen je aan kunnen zetten tot zelfontwikkeling en –ontplooiing. Het is mijn hoop voor deze dagen, dat iedereen zich geïnspireerd zal voelen door de voorbeelden die we voor elkaar kunnen zijn!

Lennart Kolenberg is mede-organisator van de European Humanist Youth Days en schrijft in aanloop naar en tijdens het evenement korte blogs.

Voor meer informatie over de European Humanist Youth Days, bezoek de website en volg Facebook en Twitter!