Bertrand Russell is een van de markantste en meest veelzijdige intellectuelen van de twintigste eeuw, laat filosoof Bas Haring zien in een tv-college in het derde seizoen van ‘Durf te Denken’ op 4 september. Denkers als Russell proberen volgens hem op een haast wiskundige manier te redeneren. Daarnaast was Russell zeer geëngageerd. 

 
Russell (1872-1970), filosoof, essayist en wiskundige, houdt zich als activist intensief bezig met maatschappelijke thema´s. Zijn pacifisme brengt hem gedurende zijn lange leven meerdere malen in de problemen. Het weerhoudt hem er niet van zijn activiteiten voort te zetten. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog belandt hij zelfs vijf maanden in de cel wegens protesten tegen de Britse deelname. Met zijn ’theepotargument’ bewijst hij op logische wijze dat God niet bestaat. In 1950 ontvangt hij de Nobelprijs voor de literatuur.

Bereid om uitgekotst te worden

Veel later, in 1967, organiseert hij met Jean Paul Sartre het eerste zogeheten Russell-tribunaal om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen. Tot op de dag van vandaag bestaan de Russell-tribunalen, die vooral zo bijzonder zijn omdat het een burgerinitiatief betreft. Bovendien schrijft hij een belangrijke geschiedenis van de westerse filosofie, die nog steeds veel gelezen wordt als introductie in de wijsbegeerte. Van geëngageerde filosofen als Russell zouden er in deze tijd meer moeten zijn, vindt Haring. “Hij was bereid om uitgekotst te worden.”

Over Durf te Denken

Durf te Denken is een vijfdelige reeks televisiecolleges over denkers die belangrijk zijn voor het humanisme in relatie tot het actuele maatschappelijke debat. Wat is vandaag de dag de waarde en relevantie van deze denkers? Hoe zijn hun ideeën praktisch te benutten? Hoe vind je hun gedachtegoed terug, om je heen, op straat? Kunnen ze helpen bij alledaagse levensvragen? Aan bod komt een selectie van denkers uit o.a. de Humanistische Canon. Deze nieuwe reeks is een vervolg op de twaalf afleveringen uit 2011 en de zes uit 2012. Nieuw zijn de vier afleveringen Durf te Denken Extra. Eindredactie en regie zijn van Eveline van Dijck.

De afleveringen in 2013:

– Bas Haring over Bertrand Russel
– Remko van Broekhoven over Karl Marx
– Liesbeth Noordegraaf-Eelens over Ayn Rand
– Peter-Paul Verbeek over Martin Heidegger
– Denker des Vaderlands René Gude over René Descartes
– Aansluitend vier afleveringen Durf te Denken Extra met onder anderen Alain de Botton.
Durf te denken is gemaakt in samenwerking van Human, het Humanistisch Verbond en Brandstof, het denkstation voor levensideeën.

Lees meer over Bertrand Russell in de Humanistische Canon.