Direct naar de inhoud
Word lid

Avond van de Dood – Hoofdprogramma

20.00 – 22.00 uur @ Grote Zaal

Samen met het publiek banen wij ons een weg van het donker naar het licht. Het wordt rauw, echt, kunstzinnig, ludiek en confronterend met een randje zwarte humor. Een Avond vol bezinning, verdieping en ontroering, maar ook lichtheid. Een Avond voor hoofd, hart en lichaam. Reis je mee?

Ontmoet de makers en vertellers van deze Avond

Fotograaf: Colin Hill

Justin Samgar | Verteller en host van de Avond

Justin Samgar is een spoken word artiest die sinds 2010 optreedt op festivals en in clubs, theaters en zelfs bedrijfsevenementen. De inhoud van zijn werk is hartverruimend en poedelnaakt met zowel kwetsbare als humoristische momenten. Naast zijn optredens organiseert hij ook spoken word cursussen, – evenementen en runt hij een commercieel agency voor spoken word artiesten. Volgens Justin hebben verhalen de kracht om mensen met elkaar te verbinden. Zijn eigen verhalen en die van anderen in de wereld brengen, is zijn levenswerk geworden.

Estera Marysia | Visual Artist

Titel kunstwerk: ‘Twelve’ van Estera Marysia

Estera Marysia heeft tien jaar ervaring in het creëren van opvallende beeldtaal voor toonaangevende merken en omroepen. Bovendien is zij recentelijk erkend als AI Creative Artist door mediabedrijf monks. Zij innoveert grenzen tussen tastbare realiteit en filosofische concepten. Haar werk transformeert emoties tot mystieke kunst en zelfportretten vol verwondering.

Tijdens de ‘Avond van de Dood’ presenteert Estera Marysia een nieuw kunstwerk ‘Twelve’, een cinematische videoproductie over het verlies van dierbaren. Zij onderzoekt de balans tussen duisternis en licht, jezelf tonen en terugtrekken, tussen dragen en loslaten.

Echt Mooij Fotografie

Prof. dr. Anne Goossensen | Hoogleraar informele zorg & zorgethiek

‘Dansen met de Dood’, een wetenschappelijke blik op de dood.

Death Literacy. Hoeveel ‘gemak’ ervaar jij met dood? Durf je ermee te dansen? Hoe is die dans: innig, eng of wreed? Deze bijdrage onderzoekt wat gebruikelijk is, en wat kán. Via een blik in onszelf: hoe staat het met ‘onze’ kennis over sterven en dood? Hebben we de vaardigheden plus een netwerk, als sterven je raakt? Kan je steun bieden aan een ander? Hoe is het gesteld met rouwgeletterdheid in Nederland? In de wereld? In de zaal? Op zoek naar een speelsere omgang met de dood.

Anne Goossensen werkt als hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze levert (wetenschappelijke) reflecties over luisteren en menselijke verbinding. Zij bestudeert het relationele weefsel tussen mensen. Leidende thema’s zijn: aanwezigheid, luisteren, ‘human connection’, zorgzaamheid, zorgrelaties, kwetsbaarheid, waardigheid. In het bijzonder aan het levenseinde, bij trauma en bij rouw.

Fotograaf: Lenny Oosterwijk

Joon Hee Blikman | Programmamaker en cultureel entrepreneur

Grief talk ‘Google Heaven’.

‘In mijn werk prikkel ik graag het publiek om na te denken over niet dominante narratieven. Mijn belangrijkste drijfveer daarbij is om de ander te begrijpen en dichter tot elkaar te brengen. Tijdens de Avond van de Dood probeer ik een lans te breken voor rauw en zichtbaar ‘rauwen’. Is daar ruimte voor als je jong bent?’

Joon Hee (Erika) Blikman is weduwe van Won de Graaf, moeder van tweeling Hana & Bo. Theaterprogrammeur en programmamaker bij theater Studio de Bakkerij. Oprichter van Onni, cultuurplatform voor Aziatische vrouwen in Rotterdam, Voorzitter van Stichting &tree, Adviseur/curator voor RCNY en onderdeel van het collectief Dutch Adoptee Action Group (DAAG). Naast haar werk schrijft ze veel over alles wat te maken heeft met rouw en verlies zoals over het alleenstaande moederschap van een tweeling.

Amara van der Elst | Giordano van der Veen | Dayo Rocha

‘Voor de avond valt’

Amara van der Elst, Giordano van der Veen en Dayo Rocha bundelen hun krachten in een multidisciplinaire beleving van dans, muziek en spoken word om het thema van de avond te vertolken: de dood.

Amara, bekend van haar indrukwekkende optreden bij de Nationale Dodenherdenking (2021) en haar hoofdrol in de Nationale Opera-productie ‘Ändere die Welt!’ (2023), raakt met haar rauwe, emotioneel geladen spoken word de diepste lagen van verlies en vergankelijkheid. Giordano, een internationaal gerenommeerde drummer en percussionist, weeft met zijn krachtige ritmes een dynamische hartslag door de act. Dayo, een veelzijdige toetsenist en producer, creëert met zijn vloeiende toetsenwerk een sfeervol muzikaal landschap dat de gelaagdheid van verlies en acceptatie weerspiegelt.

Samen onderzoeken zij de vragen: Wat is de dood? Hoe kunnen we ermee omgaan? Een indringende en poëtische verkenning van een universeel thema, waarbij elke seconde geladen is met betekenis en emotie.

Alex Boogers | Schrijver en Meester in Oosterse krijgskunst

‘Bushido: de weg van de krijger’, een filosofische talk.

Alex Boogers (Vlaardingen, 1970) debuteerde in 1999 onder het pseudoniem M.L. Lee met Het boek Estee. Drie jaar later debuteerde hij met Het waanzinnige van sneeuw onder zijn eigen naam. Zo won Alleen met de goden in 2016 de Nederlandse Boekhandelsprijs en werd die roman eveneens genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Hij is sindsdien een vaste waarde in de Nederlandse literatuur.

Alex Boogers is naast schrijver, ook meester en docent in de Oosterse krijgskunst. Kennis en ervaring met de deugden van Bushido, zoals gerechtigheid, heroïsche moed en zelfbeheersing, hebben hem geholpen met kracht en wijsheid de uitdagingen in het leven aan te gaan. Boogers vertelt hoe ‘de weg van Bushido’ de samoerai leerde de dood recht in de ogen aan te kijken en eervol te leven. Wat kunnen wij leren van de Oosterse krijgskunst?

Vixen | queer feministisch rapduo

Scherpe teksten met een dosis zwarte humor.

VIXEN, een queer feministisch rapduo, is niet op hun mondje gevallen. Ze zijn new in the game, maar je hebt ze al kunnen spotten bij de Tolhuistuin, Centraal Museum en niet te vergeten bij de protesten op de A12. Deze rebellen schrijven scherpe teksten met een randje ironie. Met een liefde voor 808’s, jersey beats en hard beuken valt hun muziek binnen trap en hip-hop. Hun aanstekelijke en speelse energie brengt je adrenaline op een hoger niveau. It’s giving, fuck the system.

Voor dit optreden is VIXEN de wereld van de dood ingedoken, met een dosis zwarte humor en diepgang geven ze een nieuwe kijk op ons onvermijdelijke einde, en hoe het ons betekenis geeft in ons leven. Van de kleffe boterhammen met kaas op de begrafenis tot nihilistische bedenkingen over ons sterven. Na hun optreden kijk je anders naar het intreden van je kist.

Pensive Vivifier heeft de visuals gecreëerd voor de set van VIXEN. Pensive Vivifier brengt digitale en fysieke werelden samen. Het anti-disciplinaire ensemble beweegt zich tussen videokunst, performance, muzikale compositie en clubbing. Alles vindt plaats in dezelfde kosmos, beïnvloedt en versterkt elkaar. Met een associatieve werkwijze, sampling, humor en muziek verbinden we content uit alle hoeken van het internet. Ze overbruggen kloven en verkennen de ruimte tussen wat gepolariseerd is. Ze creëren een intimiteit in de overweldigende informatiestroom.

 

 

>> Klik hier om naar het voor- en naprogramma te gaan.

Tickets reserveren

Het evenement is gratis, wel graag tickets reserveren. Let op: er wordt tijdens deze Avond gefilmd en gefotografeerd voor PR-doeleinden. Mocht je daar bezwaar tegen hebben informeer dan iemand van de organisatie.

Blijf op de hoogte!

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. En bestel meteen ook je gratis exemplaar van ons magazine Human Inc.