In Nederland zou je vrij moeten zijn om te zijn wie je wilt zijn. Je mag niet gediscrimineerd worden om je wie bent, ongeacht je sekse, ras, handicap of seksuele oriëntatie. Dat is de kern van het eerste artikel van onze grondwet.

Helaas zijn er ook artikelen in diezelfde grondwet die deze vrijheden aan banden kunnen leggen. Zo zorgt artikel 23 ervoor dat orthodox religieuze scholen de ruimte hebben om bijvoorbeeld homoseksualiteit af te keuren.

De handreiking die u, minister Slob, doet is niet voldoende. Het afkeuren van verklaringen waar homoseksualiteit wordt afgewezen lost het probleem niet op. Zolang er niet fundamenteel over artikel 23 wordt gesproken, zal dit blijven gebeuren.

Het probleem is artikel 23. De ruimte die de wet biedt is niet langer goed te praten.

Wij staan voor de vrijheid ín onderwijs. Natuurlijk, je ouders kunnen je thuis hun (streng-godsdienstige) opvattingen meegeven, maar school moet de vrijheid bieden om als leerling je eigen levensvisie te ontwikkelen. Het is de plek waar kinderen kunnen oefenen met democratische en universele grondwaarden, en waar ze veilig zijn om zichzelf te zijn. Dat is goed voor henzelf, én goed voor onze samenleving.

We roepen de Tweede Kamer en de regering op, met minister Slob voorop, om nog voor de Tweede Kamerverkiezingen dit debat te starten – desnoods met een staatscommissie. En laat het volgend Kabinet werk maken van een herijking van artikel 23 van de grondwet.

Boris van der Ham
Voorzitter Humanistisch Verbond

Tim Hofman
Programmamaker