Het nieuwe kabinet geeft in het regeerakkoord duidelijkheid over vele economische onderwerpen. Helderheid ontbreekt over immateriële thema’s als wettelijke hulp bij Voltooid leven. Frida Winklaar (79) uit Waddinxveen is voorstander van een nieuwe euthanasiewet. “Als het zo ver is en ik wil sterven, mogen anderen dat niet voor mij beslissen.”

“Ik kan amper geloven dat ik volgend jaar tachtig word, vertelt Winklaar in een uitgebreid interview op onze site.  “Ik sta midden in het leven. Ik wandel veel, doe vrijwilligerswerk en bezoek het theater. Eenzaam zal ik ook niet snel worden. Ik heb veel mensen om me heen en al dertig jaar een latrelatie met mijn partner Lineke. Maar als ik wil sterven, ga ik niet gaan wachten tot het zo ver is.”

Frida Winklaar

Als het aan het Humanistisch Verbond ligt, wordt Voltooid leven een grond voor hulp aan Frida en anderen, ook al is het ingewikkeld om dat zorgvuldig in de wet te regelen. Toch kan dat goed, onder meer door de initiatiefwet Waardig Levenseinde aan te nemen. Deze wet dreigt ‘in de ijskast’ te belanden vanwege de eisen van coalitiepartners CDA en de ChristenUnie. Zij zijn tegen de wet.

Winklaar begrijpt dat wel, maar het knaagt. “Niemand van het CDA en ChristenUnie hoeft te doen wat ik, en velen met mij, willen. Zij mogen doorleven. Ik vraag alleen een beetje naastenliefde van ze.”

De wet

Hoe zit de wet nu in elkaar? Nederland kent een zorgvuldige euthanasiewet. Bij uitzichtloos fysiek lijden hebben de mensen de mogelijkheid om zelf te kiezen het leven te laten beëindigen. Hulp van een arts bij het sterven is dan voorhanden, hoewel deze formeel nog steeds strafbaar is (art. WvS, 294). Maar wat als je op niet-medische existentiële gronden niet verder wil leven, omdat je klaar bent met je leven? En je je – zoals Frida – kunt voorstellen ‘dat er een moment komt dat het klaar is en je  denkt: het is mooi geweest.’

Lineke
“Ik praat over mijn levenseinde met de huisarts, familie en mijn partner. Ze begrijpt dat heel goed. Lineke is jonger dan ik ben, 70 jaar en net gepensioneerd. Ze zegt: ‘ik hoop dat we samen kunnen gaan, maar als jij alleen wil, moet ik dat ook respecteren.’ Dat zijn geen leuke gesprekken. Want zij is nog niet zo ver.”

Winklaar is naast lid van het Humanistisch Verbond ook lid van de Nederlandse Vereniging Voor een Vrijwillige Levenseinde (NVVE). Ze steunt ook de Levenseindekliniek. “Ik heb mensen gezien die lijden aan het leven. Moeten die voor een trein springen? Moet het zo ver komen? Dat vind ik hard. Als je van iemand houdt, laat je hem niet stikken.”

Breng ons verhaal naar Den Haag

Het debat over belangrijke onderwerpen mag niet bevriezen. Wat moet er volgens u uit de ijskast blijven? Waar loopt u warm voor? Kom in actie.

Frida Winklaar was kleuterleidster. De laatste jaren deed ze dat in Waddinxveen op kleuterschool Pinkelotje. Ze heeft een latrelatie met Lineke Roseboom uit Houten. Zij is vrijwilliger voor onder meer Vluchtelingenwerk, Simia Literario en Welzijnswerk Antillianen. Ze is lid van het Humanistisch verbond, de NVVE en Groen Links.

De serie

Lees alle interviews in deze serie

Beeld: Thinkstock