Het Openbaar Ministerie gaat HV-lid Albert Heringa (70) vervolgen vanwege hulp bij zelfdoding. Deze week is de eerste zitting. Heringa hielp zijn 99-jarige moeder Moek bij het innemen van dodelijke middelen. Op 14 januari was hij in de uitzending bij Pauw & Witteman. “Moek was de regie over haar leven kwijt.”
Heringa vertelt in de uitzending wat er gebeurde vanaf het moment dat Moek verteld dat ze klaar was met leven.
Moek Heringa was niet dodelijk ziek, maar vond haar leven voltooid en wilde niet meer verder leven. Ze vroeg haar huisarts haar te helpen. De arts begreep haar wens, maar wilde niet op haar verzoek in te kunnen gaan.
“Ze wilde geen honderd worden, dat zei ze altijd. Ze had het gevoel dat ze haar menselijke waardigheid verloren was, dat ze de regie over haar leven kwijt. Dat was een element dat heel belangrijk was. Na lang wikken en wegen heb ik toen besloten haar de middelen te geven. Dat wilde ik haar graag geven, ik gunde haar de dood.”
Media-aandacht
Heringa heeft de hulp die hij zijn moeder gaf goed gedocumenteerd, het is op film vastgelegd in de documentaire `De laatste wens van Moek´. In de uitzending van Pauw & Witteman wordt daarvan een fragment getoond. De documentaire kreeg veel media-aandacht en joeg het debat over voltooid leven aan, waarbij het gaat om de wens van ouderen die existentieel lijden om zelf over hun leven te beschikken.
Ook ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers was in de studio. De ChristenUnie is tegen zelfbeschikking bij het levenseinde.”Ik vind het huiveringwekkend en aangrijpend. Ik kan me niet voorstellen dat de dood een oplossing is voor lijden.
Liefde, zorg en aandacht kunnen helpen dat lijden weg te nemen.”
Heringa weerspreekt dat: “Dat was er allemaal. Mijn moeder was zeer te spreken over het verzorgingstehuis.”
Lees het interview met Albert Heringa